Bardzo proszę o pomoc, bo zupełnie nie wiem jak postąpić.
Pan złożył wniosek o ŚP na matkę przez kancelarię prawną 01.12 2022 wraz z oświadczeniem, że w przypadku przyznania ŚP wyraża zgodę na uchylenie SZO, które miał przyznane wcześnie. Tu popełniłam błąd. W związku z tym, że wiedziała,że będzie odmowa na ŚP, a strona wyraziła zgodę na uchylenie w przypadku przyznania ŚP, nie wezwałam strony do uchylenia SZO, przed wydaniem odmowy na ŚP, tylko dalej płaciłam SZO. Myślałam, że SKO wezwie stronę do uchylenia SZO, a ja uchylę z data bieżącą. Niestety SKO dało do ponownego rozpatrzenia z zaleceniami wyeliminowania decyzji na SZO I rozpatrzeniem wniosku z pominięciem ART. 17B. Tu pojawia się problem, ponieważ decyzja na SZO wygasła z dniem 01.05.2023 ( było przyznane do 30.04.2023). Nie wiem jak teraz zrobić i wybrnąć z tej sytuacji. Nie można uchylić decyzji wstecz. Myślałam, że może przyznać ŚP od 01.12.2022, a następnie zrobić decyzję o nienależnie pobranych na SZO za okres 01.12.22 do 30.04. 2023, albo odmówić Śp w okresie kiedy było SZO i przyznać od maja 2023. Wówczas pewnie się odwoła i zblokuje całą decyzję.
Dzwoniłam po znajomych ośrodkach, lecz nie mieli takiego przypadku.