alimenty odliczane od dochodu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 20 maja 2024, 9:48

taka sytuacja...Panu od wynagrodzenia komornik zabiera kwotę zaległych alimentów na rzecz dzieci...ale...te dzieci już są dorosłe. Są to zaległe alimenty ale też odsetki, kwoty do komornika...i co teraz?! :oops: :shock:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 20 maja 2024, 9:56

zaległych nie odliczamy
lusia&lusia
Starszy referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 20 maja 2024, 9:59

no też mi sie tak wydaje...a takie alimenty, które to komornik zabiera na juz dorosłe dzieci....
VIP

Napisano: 20 maja 2024, 10:17

no też mi sie tak wydaje...a takie alimenty, które to komornik zabiera na juz dorosłe dzieci....
komornik zawsze ściąga zaległe ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 20 maja 2024, 10:32

no właśnie wiem....wnioskodawca się spierał ze mną i niby ja wiem że nie mozna odjąć to jednak wątpliwości małe zostają... :oops:
VIP

Napisano: 20 maja 2024, 10:34

no właśnie wiem....wnioskodawca się spierał ze mną i niby ja wiem że nie mozna odjąć to jednak wątpliwości małe zostają... :oops:
spierać się może wątpliwości żadnych w tym temacie nie ma

z treści jednego z wyroków:
" z obniżenia dochodów może korzystać ten zobowiązany, który świadczy alimenty w terminie.."
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 21 maja 2024, 7:31

LEX:
Czy od dochodu w dodatku mieszkaniowym odlicza się zarówno zaległe i aktualne alimenty?
Odpowiedź

Odp.:
Tak, w mojej opinii, szacując wysokość dochodu na potrzeby przyznawania prawa do dodatku mieszkaniowego, należy odliczyć kwoty alimentów świadczonych na rzecz innych osób (spoza rodziny) zarówno bieżące, jak i zaległe.

Uzasadnienie

Zasady i tryb przyznawania dodatków mieszkaniowych uregulowane zostały w ustawie z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. z 2021 r. poz. 2021) - dalej u.d.m. Przy czym, w myśl art. 3 ust. 3 u.d.m., za dochód uważa się dochód w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2020 r. poz. 111 ze zm.) – dalej u.ś.r. Natomiast w świetle definicji dochodu zawartej w przepisach tej ustawy, tj. art. 3 pkt 1 lit. a u.ś.r., w treści którego sformułowano zasadę, że od dochodu odlicza się kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób - nie ma znaczenia, jakie alimenty i w jaki sposób są świadczone na rzecz innych osób. Należy zauważyć, że powyższe przepisy, nie definiują pojęcia alimentów, a w szczególności, nie wyjaśniają, czy ich świadczenie ma być dobrowolne, czy mają to być alimenty bieżące, czy zaległe. Trzeba w tym miejscu przypomnieć, że istotę obowiązku alimentacyjnego określa przepis art. 128 ustawy z 25.02.1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U. z 2020 r. poz. 1359), który definiuje ten obowiązek, jako dostarczanie środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania. Treść tych przepisów operuje ogólnym sformułowaniem „kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób”. Ustawodawca nie wskazuje zatem w tym miejscu, że mają to być wyłącznie alimenty bieżące, lecz na świadczone, czyli faktycznie płacone.

Wobec powyższego, odliczenie od dochodu kwoty alimentów, które są świadczone na rzecz innych osób, w mojej opinii dotyczy zarówno alimentów bieżących, jak i zaległych, bowiem każde alimenty świadczone na rzecz innych osób pomniejszają dochód wnioskujących o przyznanie dodatku mieszkaniowego.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 21 maja 2024, 7:32

LEX:
Strona złożyła w lutym wniosek o dodatek mieszkaniowy, deklarowane dochody dotyczące miesięcy listopad, grudzień 2023 oraz styczeń 2024.

Na dziecko ma zasądzone alimenty w wysokości 500 zł miesięcznie, oświadczyła, że w listopadzie otrzymała alimenty w kwocie 2000 zł, w tej kwocie mieszczą się alimenty zaległe za sierpień, wrzesień, październik 2023 (w tych miesiącach strona nie otrzymała alimentów), oraz kwota bieżąca 500 zł, w grudniu otrzymała 500 zł, w styczniu 500 zł.

Czy zaległe alimenty w kwocie 1500 zł, które strona otrzymała w deklarowanym okresie należy uwzględnić przy ubieganiu się o dodatek mieszkaniowy?
Odpowiedź

Odp.
Tak, cyt. „zaległe alimenty w kwocie 1500 zł, które strona otrzymała w deklarowanym okresie należy uwzględnić przy ubieganiu się o dodatek mieszkaniowy”.
Maxima
VIP

Napisano: 21 maja 2024, 7:35

Moim zdaniem nalezy odliczyć zaległe jak i bieżące. Jeśli działa juz komornik, to logiczne, ze są już zaległosci. Nalezy tylko zwrócić uwagę, by odliczyć tylko to, co idzie do rąk wierzyciela a nie na koszty komornicze. Bywa, ze spłata jest już tylko tytułem kosztów na rzecz komornika. Wtedy nie ma co odliczyć. Aby to stwierdzić, należy zażądać zaświadczenia od komornika.
Maxima
VIP

Napisano: 21 maja 2024, 7:46

"Trafnie argumentuje organ drugiej instancji w zaskarżonej decyzji, że zajęcia komornicze nie stanowią "alimentów". Trafnie w tym kontekście zwraca uwagę na konieczność rozróżnienia pojęcia "alimenty" od należności regulowanych komornikowi sądowemu tytułem zaległości alimentacyjnych"
Załączniki
Alimenty2 (2).docx
(25.21 KiB) Pobrany 62 razy
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x