Alimenty - odliczenie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 24 sty 2017, 14:20

sweet.lemon podziel się zebranymi informacjami na ten temat proszę bo ja nadal mam jednak wątpliwości w tej kwestii
Niepewna

Napisano: 28 sie 2017, 21:48

Czy ja dobrze interpretuje taki przypadek , zacznę od zacytowania fragmentu z rozporządzenia:
"e) przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość zapłaconych alimentów, jeżeli członkowie rodziny są zobowiązani orzeczeniem sądu, ugodą sądową, ugodą zawartą przed mediatorem lub innym tytułem wykonaw- czym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd do ich płacenia na rzecz osoby spoza rodziny,"

Pan pracuje od x lat wiec tu super pięknie , dochód dzielony na 12 mc. Ale zgodnie z wyrokiem płaci alimenty na dziecko z poprzedniego związku.

Problem w tym ze gość płaci alimenty i to wyglada w ten sposób, ze co miesiąc po przekazaniu kwoty daje do popisania matce tamtego dziecka komputerowy wydruk o treści: "potwierdzam otrzymanie alimentów w kwocie takiej za miesiąc ... i ...rok" No i ona się pod tym podpisuje.

Zgodnie z powyższym do odliczenia dokumentuje się przekazy lub przelewy. Przelew to nie jest, a przekaz to ma ustawodawca tutaj na myśli tylko przekaz pocztowy ?
Czyli w tym przypadku nie można wziąć pod uwagę taki potwierdzeń na kartce ?
Moje zdanie jest takie jak wyżej, ale uprzejmie was proszę o wasze zdanie.

Powiedziałam Panu by na przyszłość przekazywał je przelewem np od obecnej żony i sobie zapisał zlecenie stałe czy coś tam.
cytrusek
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 15:55
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH

Strona 3 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x