alimenty odliczone od dochodu uzyskanego
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
alimenty odliczone od dochodu uzyskanego
Czy należy odliczyć alimenty potrącone z dochodu uzyskanego za miesiąc następujący po uzyskaniu zatrudnienia. Jeśli tak to jaką kwotę można odliczyć czy cała potrąconą (jest wyższa od zasądzonej) czy zasadzoną?
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Re: alimenty odliczone od dochodu uzyskanego
To zależy co tam w tej kwocie było, bo mogły być alimenty + jeszcze inne cuda typu koszty, odsetki etc.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tak były koszty, ustaliliśmy jak kwota poszła na alimenty. Kwota ta jest wyższa od zasądzonych miesięcznie alimentów. Czy można odliczyć całą kwotę potrąconą na poczet alimentów.
Mam różne opinie prawne na ten temat. Od takiej że w ogóle nie można odliczyć alimentów zapłaconych od dochodu uzyskanego, że można odliczyć kwotę w wysokości bieżących zasądzonych alimentów i też taką ze można odliczyć w pełnej zapłaconej wysokości alimentów.
Moim zdaniem można odliczyć w wysokości kwoty zapłaconych alimentów, bo nie znalazłam przepisu który mówiłby o tym że można odliczyć alimenty bieżące albo zasądzone tylko jest przepis o alimentach świadczonych na rzecz osób spoza rodziny. Ale mogę się mylić i dlatego tutaj szukam wsparcia
Mam różne opinie prawne na ten temat. Od takiej że w ogóle nie można odliczyć alimentów zapłaconych od dochodu uzyskanego, że można odliczyć kwotę w wysokości bieżących zasądzonych alimentów i też taką ze można odliczyć w pełnej zapłaconej wysokości alimentów.
Moim zdaniem można odliczyć w wysokości kwoty zapłaconych alimentów, bo nie znalazłam przepisu który mówiłby o tym że można odliczyć alimenty bieżące albo zasądzone tylko jest przepis o alimentach świadczonych na rzecz osób spoza rodziny. Ale mogę się mylić i dlatego tutaj szukam wsparcia

-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
No tu Ci niestety nie pomogę, musisz się przychylić do którejś z tych interpretacji. W przepisie nie ma słowa o wysokości, jest samo określenie "kwota alimentów" więc patrząc literalnie należy odliczyć to co w danym miesiącu zapłacił tytułem alimentów.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Funduszu Alimentacyjny Dłużnicy 500+
- Kontakt:
Alimenty płacone na rzecz innego dziecka odlicza się od roku bazowego a nie od dochodu uzyskanego po roku bazowym.
- cytrusek
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH
- Kontakt:
To zależy od interpretacji. Nie ma zapisu ze od roku bazowego się tylko odejmuje alimenty. U nas była koordynacja, babka z ROPS dostała odmowę, przyszła do mnie z prośba o pomoc w odwołaniu bo placil gość alimenty i miał uzysk po roku bazowym. Kazałam jej się powołać na przepisy w rozporządzeniu. SKO uchyliło decyzje ROPS i kazali odliczyć im alimenty z miesiąca gdzie uzysk i przyznać.
Oprócz alimenty odliczone od dochodu uzyskanego - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Sprawozdanie miesięczne za czerwiec
zawiadomienie o przedłużeniu terminu
już wpłynęły mi nowe wnioski na 500+
żądanie zwrotu bo omyłkowo wypłacone ŚW
Separacja - brak prawomocnego wyroku
wniosek w ROPS a wnioskodawca rezygnuje
Współdziałanie z innymi jednostkami
błędy w zbiorze centralnralnym (CBB)
Nienależnie pobrane świadczenia
taka sobie sytuacja.....jak robicie
staż bez udziału urzędu pracy
kwestia urlopu a 500+ jak rozwiązaliście to w Waszych Ośrodk
Miesiąc załatwienie sprawy pomocy
sprawozdanie sygnity jak wyciągnąć
Skład rodziny po rozwodzie - od kiedy zmiana?
Jak zmienić decyzję uchyloną - zmiana okresu koordynacji?