alimenty odliczone od dochodu uzyskanego

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Ulaula
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

alimenty odliczone od dochodu uzyskanego

Post autor: Ulaula »

Czy należy odliczyć alimenty potrącone z dochodu uzyskanego za miesiąc następujący po uzyskaniu zatrudnienia. Jeśli tak to jaką kwotę można odliczyć czy cała potrąconą (jest wyższa od zasądzonej) czy zasadzoną?
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Re: alimenty odliczone od dochodu uzyskanego

Post autor: Korowiow »

To zależy co tam w tej kwocie było, bo mogły być alimenty + jeszcze inne cuda typu koszty, odsetki etc.
Ulaula
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ulaula »

Tak były koszty, ustaliliśmy jak kwota poszła na alimenty. Kwota ta jest wyższa od zasądzonych miesięcznie alimentów. Czy można odliczyć całą kwotę potrąconą na poczet alimentów.
Mam różne opinie prawne na ten temat. Od takiej że w ogóle nie można odliczyć alimentów zapłaconych od dochodu uzyskanego, że można odliczyć kwotę w wysokości bieżących zasądzonych alimentów i też taką ze można odliczyć w pełnej zapłaconej wysokości alimentów.
Moim zdaniem można odliczyć w wysokości kwoty zapłaconych alimentów, bo nie znalazłam przepisu który mówiłby o tym że można odliczyć alimenty bieżące albo zasądzone tylko jest przepis o alimentach świadczonych na rzecz osób spoza rodziny. Ale mogę się mylić i dlatego tutaj szukam wsparcia :D
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

No tu Ci niestety nie pomogę, musisz się przychylić do którejś z tych interpretacji. W przepisie nie ma słowa o wysokości, jest samo określenie "kwota alimentów" więc patrząc literalnie należy odliczyć to co w danym miesiącu zapłacił tytułem alimentów.
EwaM
Stażysta
Zajmuję się: Funduszu Alimentacyjny Dłużnicy 500+
Kontakt:

Post autor: EwaM »

Alimenty płacone na rzecz innego dziecka odlicza się od roku bazowego a nie od dochodu uzyskanego po roku bazowym.
Awatar użytkownika
cytrusek
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH
Kontakt:

Post autor: cytrusek »

To zależy od interpretacji. Nie ma zapisu ze od roku bazowego się tylko odejmuje alimenty. U nas była koordynacja, babka z ROPS dostała odmowę, przyszła do mnie z prośba o pomoc w odwołaniu bo placil gość alimenty i miał uzysk po roku bazowym. Kazałam jej się powołać na przepisy w rozporządzeniu. SKO uchyliło decyzje ROPS i kazali odliczyć im alimenty z miesiąca gdzie uzysk i przyznać.
ODPOWIEDZ