Jak zmienić decyzję uchyloną - zmiana okresu koordynacji?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
MAYA1
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Jak zmienić decyzję uchyloną - zmiana okresu koordynacji?

Post autor: MAYA1 »

Witam,

Proszę o podpowiedź co zrobić w sytuacji, gdy na pismo z ROPS uchyliłam decyzję od 06.06.2016 r. do nadal - podali taki okres koordynacji. Decyzja się uprawomocniła i została wysłana do ROPS. Za miesiąc znów otrzymałam pismo z ROPS, że jednak okresy koordynacji były od 03.06.2016 do 16.02.2017 oraz od 01.03.2017 do nadal. ROPS znów chce, abym uchyliła decyzję (już uchyloną) na nowe okresy koordynacji. Co z tym fantem zrobić????

Proszę o pomoc...
rabarbar
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DS
Kontakt:

Re: JAK ZMIENIĆ DECYZJĘ UCHYLONĄ - ZMIANA OKRESU KOORDYNACJI

Post autor: rabarbar »

Miałam podobną sytuację. Konsultowałam to z naszym prawnikiem, który powiedział że lepiej zrobić decyzję zmieniającą do tej uchylającej bo nie można jeszcze raz uchylić decyzji (tej pierwotnej) która jest już uchylona. Więc zmieniłam decyzję uchylającą w kwestii czasookresu i wysłałam do ROPS. Nie wiem czy to jest poprawnie ale żadnych uwag ROPS nie zgłosił.
MAYA1
Praktykant
Kontakt:

Post autor: MAYA1 »

Bardzo Ci dziękuję, myślałam o tym samym.... czy powoływałaś się na jakiś konkretny artykuł i jeszcze raz wysyłałaś do klientki zawiadomienie o wszczęciu?
rabarbar
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DS
Kontakt:

Post autor: rabarbar »

Tak, przed wydaniem decyzji zmieniającej wysłałam zawiadomienie o wszczęciu. Podstawa prawna podobna jak normalnie w dec zmien., z tym że: z KPA art 154 § 1 (bo zmieniam decyzję, na mocy której strona nie nabyła prawa), w związku z art. 16 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci.
GOPS19
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: GOPS19 »

rabarbar pisze:Tak, przed wydaniem decyzji zmieniającej wysłałam zawiadomienie o wszczęciu. Podstawa prawna podobna jak normalnie w dec zmien., z tym że: z KPA art 154 § 1 (bo zmieniam decyzję, na mocy której strona nie nabyła prawa), w związku z art. 16 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci.
"rabarbar" możesz udostępnić wzory takiego wszczęcia postęp. i wzór decyzji zmieniającej decyzję uchylającą? mam taki sam problem! pozdrawiam
megi18
Praktykant
Zajmuję się: śr/500
Kontakt:

Post autor: megi18 »

Witam, czy mogłabym prosić o sentencję takiej decyzji zmieniającej, mam podobny przypadek.
Z góry dziękuję.
Sprawa bardzo pilna.
megi18
Praktykant
Kontakt:

Podbijam temat, może ktoś pomoże?????
Awatar użytkownika
POCAHONTAS
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: POCAHONTAS »

ja na podstawie tego art. uchylałam decyzję uchylajaca, a potem juz uchylałam pierwotną z nowymi datami koordynacji.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
megi18
Praktykant
Kontakt:

Dzięki POCAHONTAS
asia2008
Praktykant
Kontakt:

Post autor: asia2008 »

POCAHONTAS pisze:ja na podstawie tego art. uchylałam decyzję uchylajaca, a potem juz uchylałam pierwotną z nowymi datami koordynacji.

Witam, czy mogłabym prosić o wzór takiej decyzji , mam podobny przypadek.
Z góry dziękuję.
ODPOWIEDZ