Witam
Mam taką sytuację, że wierzycielka dostała od komornika alimenty w dniu 07.11.2020r.i nie przyznała się do tego. Sprawa wyszła na jaw dopiero w tym roku, gdy złożyła wniosek o świadczenia z FA na nowy okres, a przy tym przyniosła zaświadczenie od komornika. Alimenty dostała 07.11.2020r., a pierwsze świadczenie z FA na okres 2020/2021 otrzymała od GOPS w dniu 29.10.2020r. W listopadzie dostała FA w dn. 23.11.2020r. Alimenty ma zasądzone w kwocie 400,00zł miesięcznie i tyle otrzymywała przez cały 2020/2021 okres świadczeniowy. Rozumiem, że powinnam naliczyć jej nienależnie pobrane świadczenia, tylko nie wiem za jaki okres i w jakiej kwocie? Jakie daty w Sygnity wpisać, czy odsetki od dnia wpłaty komornika na konto wierzycielki czy inaczej. Może ktoś to już przerabiał. Proszę o pomoc.
Alimenty otrzymane od komornika podczas pobierania świadczeń z FA
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA, ŚW
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Alimenty otrzymane od komornika podczas pobierania świadczeń z FA
Nienależnych tyle ile pobrała w okresie pobierania do wysokości zadłużenia dłużnika.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA, ŚW
- Kontakt:
Rozumiem że nienależnie będzie kwota 808,84 zł, ale od kiedy mam liczyć odsetki od dnia kiedy wierzycielka dostała kasę od komornika czy od dnia pierwszej wypłaty z FA czyli 29.10.2020r., a może od daty kolejnej wypłaty w dniu 23.11.2020r.? A może od daty przyznania czyli od 01.10.2020r.?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
art. 23 ust 7, myślę że wbijając w system kwotę nienależnych za dany miesiąc, system sam wyliczy odsetki. Ja nie pracuję na sygnity więc nie wiem jak to tam wyglada
Oprócz Alimenty otrzymane od komornika podczas pobierania świadczeń z FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
działanie OWD
Dłużnik w ZK
uchylenie świadczenia FA
odsetki po decyzji RPP
trudna sprawa z przyznanym funduszem i rozliczeniem
działania wobec DA - ściągalność długu
Zaświadczenie o bezskuteczności starsze niż 1 miesiąc
Jak przyznaś świadczenie z funduszu alimentacyjnego dziecku
uzysk na dokumecie
zaświaczenie o wyegzekwowanych kwotach
alimenty na drugie dziecko
zaświadczenie