alimenty-pilne

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
*Pati*
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

alimenty-pilne

Post autor: *Pati* »

Ojciec napisał oświadczenie że płaci dobrowolne alimenty swojej byłej która wychowuje ich dziecko. Ślubu nie mieli wyroku żadnego nie ma. Czy takie dobrowolne też odliczamy od dochodów, czy tylko zasądzone. Bo w sumie każdy może sobie takie oświadczenie napisać ;)
pilotka

Re: alimenty-pilne

Post autor: pilotka »

Rozporządzenie par. 2, ust. 2, lit. g
monkaaa
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: monkaaa »

a ma w ogóle jakieś potwierdzenia płacenia tych alimentów??
*Pati*
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: *Pati* »

żadnych potwierdzeń mi nie dał, ale na pewno z nimi nie mieszka bo ma nową rodzinę i wnioskuje na inne dziecko.
monkaaa
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

to tu nie ma co odliczać.... każdy może sobie oświadczyć, ze płaci alimenty... a tu ani wyroku ani potwierdzeń
hgfrdkjhnhbhgcdhj

Post autor: hgfrdkjhnhbhgcdhj »

Raczej matka, która otrzymuje pieniądze powinna napisać mu oświadczenie. Ale ludzie nie boją się składać fałszywych oświadczeń pod groźbą kary, bo wiedzą, że Urzędom nie chce się dochodzić prawdy. To tylko asekuracja.
monkaaa
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

no nie wiem czy oświadczenie matki jest podstawą do odliczenia tych alimentów.... jak dla mnie nie
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

jesli chce zeby mu odliczyc alimenty to musi dolaczyc do wniosku wyrok zasadzajacy i przelewy dokumentujace placenie - § 2 ust. 2 pkt 1 lit. f i g rozporzadzenia:)
Taktez

Post autor: Taktez »

Też tak mam. Mam swoje oświadczenie plus byłego partnera. Alimenty dostaje na konto ale nikt tego obecnie nie chciał. Powiedzieli zaświadczenie jest wiążące i tylko do zasiłków rodzinnych potrzebują wyrok. Tak samo mam w dodatku mieszkaniowym.
monkaaa
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

ale potwierdzenia przelewów można wydrukować czy pobrać
ODPOWIEDZ