ZR i ŚW.
Pan X płaci od 2000 r. bardzo wysokie alimenty na dziecko z poprzedniego związku. Za rok 2015 r. i 2014 r. nie ma przelewów i przekazów by wykazać te alimenty gdyż robił to dobrowolnie do rąk matki dziecka. Dopiero uregulował sobie tą sytuację od 2016 r. Pan X z roku bazowego 2014 r. i 2015 r. ma utratę dochodu z zatrudnienia a dodatkowo ma działalność od 2005 r. którą prowadzi do dziś i osiągnął z tytułu jej prowadzenia dochód. Teraz od kwietnia 2017 r. podjął zatrudnienie z którego ma dochód uzyskany za maj 2017 i teraz przeliczam mu dochody na czerwiec 2017 r.
Moje pytanie jest takie czy mogę w takim przypadku od uzysku z nowego zatrudnienia za maj 2017 r. odliczyć mu alimenty zapłacone za ten sam miesiąc. Nie miałbym problemu gdyby była pełna utrata dochodu za lata bazowe ale jak wyżej pisałem dochód z działalności za 2014 r. i 2015 r. pozostał. Wydaje mi się że w pierwszej kolejności od dochodu za lata bazowe powinienem odliczyć alimenty ale nie mam przelewów lub przekazów.
Co z tym zrobić ?? Jest to dla tej rodziny mieć albo nie mieć a alimenty są bardzo wysokie.