świadczenie Rodicovsky Prispevek a 500+ - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 cze 2017, 11:46

Witam,
Mam pytanie. Mój mąż pracuje w Czechach od 1 lipca 2016 roku. Od marca otrzymujemy Rodicovsky Prispevek. Od kwietnie ubiegłego roku mamy na drugie dziecko 500+. Dzis otrzymałam z MOPSu pismo w sprawie uchylenia decyzji o 500+ na podstawie informacji otrzymanych z ROPSu. Czy to oznacza że ja będę musiała oddać całe 500 + od lipca ubiegłego roku tj. od momentu zatrudnienia mojego męża w Czechach? Z analizy ustawy w moim rozumieniu muszę zwrócić pieniądze od momentu gdy mój mąż nabył praw do świadeczeń a nabył je w marcu...
dziekuję za jakakolwiek odpowiedź
fazolek
Praktykant
Od: 20 cze 2017, 11:38
Zajmuję się: domem

Napisano: 20 cze 2017, 12:00

to oznacza, ze w twojej sprawie zachodza przepisy o koordynacji systemow zabezpieczenia spolecznego, czyli ze zmienila sie, w momencie podjecia przez twojego meza zatrudnienia za granica, wlasciwosc w sprawie i o tym czy przysluguje ci 500+ musi rozstrzygnac marszalek wojewodztwa (ROPS) - dlatego uchylaja ci decyzje w MOPS, po jej uchyleniu twoja sprawe odesla do ROPS i tam ustala czy swiadczenie na drugie dziecko ci przysluguje czy nie...jesli krajem wlasciwym do wyplaty swiadczen w twoim przypadku jest polska - to ROPS wyda decyzje przyznajaca swiadczenie i nie bedzie nienaleznie pobranych swiadczen w polsce ( natomiast w czechach kiedys tam potraca wam z przyznanych swiadczen rodzinnych kwote wyplacanego u nas 500+), jesli natomiast krajem wlasciwym beda Czechy to swiadczenia wyplacone na podstawie decyzji MOPS od momentu podjecia przez meza zatrudnienia za granica beda nienaleznie pobranymi swiadczeniami i trzeba bedzie je zwrocic
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 20 cze 2017, 12:32

Dziękuję za odpowiedź:)
mam pytanie. Mój mąż podjął pracę w 1 lipca 2016r ale świadczenie
Rodicovsky Prispevek, otrzymujemy od marca tego roku, więc dlaczego mam zwracać pieniądze od lipca?
fazolek
Praktykant
Od: 20 cze 2017, 11:38
Zajmuję się: domem

Napisano: 20 cze 2017, 12:51

Ponieważ państwem właściwym do wypłaty zasiłków z zabezpieczenia społecznego od lipca była Republika Czeska a nie Polska, więc tam powinno się wystąpić o wszelkie świadczenia, ale generalnie jak co to jest to pytanie do ROPS, bo oni wiedzą lepiej o so hozi w temacie koordynacji.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x