ALIMENTY W EURO JAK LICZYĆ NA ZŁOTÓWKI - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 05 lis 2024, 12:38

Cześć mam Panią, która ma zasądzone alimenty w euro. W kwocie 100,00 euro, jak przeliczyć alimenty na złotówki? Jak Wy byście to zrobili?
Mam jeszcze pytanie dłużnik jest Egipcjaninem i mieszka w Egipcie. Mam informację z Sądu Okręgowego że: ,,nie istnieją podstawy traktatowe wzajemnej współpracy w dziedzinie dochodzenia alimentów, czy też uznawania i wykonywania orzeczeń zasądzających alimenty." Pani złożyła wniosek i sąd go zwrócił i przyszła do mnie z wnioskiem na fa. Czy na takiej podstawie mogę jej przyznać fa. To pierwsza taka moja sytuacja.
Katarzynaa
Stażysta
Od: 12 sty 2017, 20:30
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 06 lis 2024, 12:13

miałam kiedyś wyrok z alimentami w euro i po odwołaniu SKO wskazało na taki zapis w sentencji decyzji....
"w miesięcznej wysokości w złotych odpowiadającej wartości ....... euro, według ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski średniego kursu euro z dnia wymagalności roszczenia, tj. z dnia wymagalności alimentów określonych porozumieniem, któremu Sąd Rejonowy w ...... dnia ...... r. nadał tytuł wymagalności (sygn. akt .............), które to alimenty ................... obowiązany jest płacić na rzecz .............. do dnia ............ każdego kolejnego miesiąca"

problem polegał na tym, że wartość alimentów była niższa niż max. kwota wypłacanych przez nas alimentów...
jeśli kwota euro jest wyższa niż obecnie max. 500 zł, to nie ma zabawy w comiesięczne przeliczanie i informowanie wierzyciela o wysokości wypłaty na dany miesiąc.

ponadto, jeśli nie ma zaświadczenia z Sądu o podjęciu działań, to nie mamy raczej podstawy do wypłaty FA.... skonsultowałabym to z prawnikiem
mooonciaa
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 14:33
Zajmuję się: FA/KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x