Wniosek o zajęcie nieruchomości. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 lis 2024, 12:31

Bardzo proszę o pomoc. To mój pierwszy taki przypadek i także pierwszy w mojej gminie.

Komornik przysłał mi pismo z informacją, że komornik posiada nieruchomość w pewnej miejscowości i numerze księgi wieczystej "0000". Dalej jest informacja o złożeniu wniosku o egzekucję z nieruchomości przez wierzyciela czyli GOPS. W księgach znalazłam informację o dwóch działkach ( obok siebie), które należą do dłużnika. Na jednej są budynki gospodarcze a na drugiej (większej) dom. Wiem jak wniosek ma wyglądać itd. ale problem jest w tym, że dłużnik nie mieszka już od kilkunastu dobrych lat w domu położnym na jednej z działek, a mieszka jego była już żona razem z dziećmi, na które pobierała alimenty z funduszu a obecnie pobiera tylko córka (na siebie) bo studiuje.
Nie chce pozbawić rodziny dachu nad głową bo bardzo dużo wycierpieli ale z drugiej strony dłużnik ma bardzo duże zadłużenie bo ok.190 tyś. zł. Co można zrobić w takiej sytuacji? Czy miał ktoś podobny przypadek?
Radca prawny podpowiedział tyle aby napisać pismo, w którym wyjaśnić ,że na terenie działki mieszka była żona z dziećmi (już dorosłymi -w sumie 6 osób, najmłodsze skończyło w tym roku 18 lat?), płacą rachunki, śmieci i nie mają innego miejsca aby się wyprowadzić a nasza gmina nie posiada lokalu socjalnego aby im zapewnić, jeśli podczas egzekucji działki, dom zostałby sprzedany.
Martusia1318
Praktykant
Od: 02 sie 2023, 12:49
Zajmuję się: FA/ KDR / STYPENDIA/ DODATEK MIESZKANIOWY

Napisano: 04 lis 2024, 16:24

kto ma miękkie serce ten ma twardą dupę.
Co ciebie obchodzi sytuacja rodzinna dłużnika?
Masz procedurę to ja wdrażaj
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 lis 2024, 13:25

Ok, wdrożę procedurę bo muszę. Jak to wygląda dokładnie dalej krok po kroku?
Martusia1318
Praktykant

Napisano: 13 lis 2024, 16:09

My piszemy po prostu wniosek o przyłączenie się do postępowania z nieruchomości do komornika. Króciutko, dosłownie dwa zdania.
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 14 lis 2024, 11:56

Wniosek mam już napisany, czekam tylko na podpis. Ale co dalej czy komornik będzie pisał pismo o wyznaczenie licytacji czy to on może zrobić.
Martusia1318
Praktykant

Napisano: 14 lis 2024, 13:29

Dotyczy: Wniosek o dokonanie opisu i oszacowania.

Wójt Gminy.... jako organ właściwy wierzyciela wnioskuje o dokonanie opisu i oszacowania w sprawie postępowania egzekucyjnego z nieruchomości objętej księgą wieczystą nr. położonej w miejscowości... dłużnika alimentacyjnego Pani...
Na podstawie art. 943 § 3 kodeksu postępowania cywilnego wnoszę, aby komornik wystąpił do właściwych organów o pozyskanie niezbędnych dokumentów w celu podjęcia dalszych działań.

Pouczenie:
Na podstawie art. 943 § 1. kodeksu postępowania cywilnego przy wniosku o dokonanie opisu i oszacowania wierzyciel powinien:
1) złożyć wyciąg - a w razie potrzeby odpis księgi wieczystej albo zaświadczenie sądu wystawione na podstawie zbioru dokumentów prowadzonego dla nieruchomości, zawierające wskazanie jej właściciela i wykaz ujawnionych w tym zbiorze obciążeń, jeżeli zaś nieruchomość jest objęta katastrem nieruchomości – także odpowiedni wyciąg,
2) wskazać miejsce zamieszkania uczestników postępowania.
§ 2. Jeżeli nieruchomość nie ma księgi wieczystej, wierzyciel powinien złożyć inny dokument stwierdzający własność dłużnika.
§ 3. Dokumentów wskazanych w paragrafie poprzedzającym może żądać od właściwych organów także komornik.

Takie coś kiedyś pisałam i od tej pory komornik się tym zajmuje.
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x