alimenty w pieczy zastępczej
alimenty w pieczy zastępczej
Mam pytanie jak rozwiązaliście sytuację związana z wytaczaniem powództwa o alimenty art. 38 ustawy...pieczy zastępczej
Re: alimenty w pieczy zastępczej
ja mam pytanie kto się tym zajmuje w PCPR-ach? koordynator? pedagog? osoba od decyzji o odpłatności? osoba od świadczeń? napiszcie jak to jest u Was rozwiązane
Ja jestem jednocześnie osobą od świadczeń w pieczy i od odpłatności biologicznych. Na początku zawiadomienie rodzin zastępczych czy sami wystąpią o alimenty czy ma to zrobić PCPR
ja jestem pedagogiem i przygotowuję wnioski o alimenty do sądu ale tylko informacje o rodzinie zastępczej i dziecku a informacje o rodzicach daje mi osoba która ustala odpłatność bo ona ma teczki rodziców - a jak jest w innych pcprach
w czy występujecie z wnioskiem o alimenty w stosunku do rodziców, którzy są bez dochodu. Ustawanie róznicuje rodziców nakazuje jedynie wystąpić z wnioskiem...
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Przy wystąpieniu nie jest ważnym czy rodzice mają dochód czy nie. To sąd ocenia całą sytuację, biorąc pod uwagę uzasadnione potrzeby dziecka i możliwości rodziców (nie tylko posiadane dochody ale również dochody, które mogliby osiągnąć gdyby podjęli zatrudnienie)
Kasia
jeśli rodzic obciążony jest w decyzji opłatą za pobyt dziecka w pieczy zastępczej, to dodatkowo występujemy z wnioskiem o alimenty?
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tak, bo przepis art. 38 uowrispz jest obligatoryjny i nie uwzględnia żadnych przesłanek do jego niezastosowania.
Kasia
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Proszę. Ponadto opłatę za pobyt dziecka ustaloną decyzją wpłaca do PCPR lub starostwa. Dziecko nic na tym nie zyskuje. Natomiast jak będzie płacił alimenty, to świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania dziecka np. w rodzinie zastępczej zostanie pomniejszone o 50% dochodu dziecka i będziepodstawa do zmiany decyzji o odpłatności. Niektóre powiaty w uchwałach o odstępowaniu od ustalenia opłaty, umarzaniu itd.... za pobyt dziecka w pieczy zastępczej zawarły płacenie alimentów wśród warunków do zastosowania ulgi. Wtedy rodzic biologiczny może zyskać przez zastosowanie ulgi, a dziecko zyska środki na utrzymanie.
Kasia
Oprócz alimenty w pieczy zastępczej - Stare tematy przeczytaj również:
najwyższy czas...
Jak wypełniać pit 8c przy umorzeniach
Projekt sytsemowy EFS PCPR
Program wyrównywanie różnic między regionami II
PILNE umieszczenie DPS
BIG
ocena zasobów pomocy społecznej
Pomoc na USAMODZIELNIENIE I I ZAGOSPODAROWANIE
KN - co po uchyleniu???
odplatność gminy z pobyt dziecka w placówce socjalizacyjnej