Alimenty wyrok o alimentach jest ale płacone z funduszu
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Alimenty wyrok o alimentach jest ale płacone z funduszu
Witajcie czy jeżeli osoba ma przyznany do października fundusz alimentacyjny, i teraz składa mi na nowy okres 500+ i o zasiłek rodzinny, ale jeszcze bez fa bo nie ma zaświadczenia od komornika o bezskuteczności to mogę przyjąć wnioski na 500+ i rodzinne i przyznać tylko z wyrokiem sądu o alimentach i kwota wypłat alimentów z fa, czy muszę czekać na komornika zaswiadczenie o bezskuteczności, bo się pogubiłam
- kalkulator
- Referent
- Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem - Kontakt:
Re: Alimenty wyrok o alimentach jest ale płacone z funduszu
Tak na szybko - nie możesz bez zaświadczenia, bo musiałabyś liczyć alimenty zgodnie z wyrokiem (plus fundusz zgodnie z decyzją na fundusz).
Musisz czekać na informacje od komornika o przekazanych $$ w 2016 do wierzycielki (bezskuteczność w sumie niepotrzebna), inaczej nie ma dowodu o braku wpłat, zgodnie z ustawą, i liczysz pełną wysokość.
Już nie wspomnę, że w tym roku u mnie gro osób jednak miało jakieś wpłaty od komornika i są wielce zaskoczeni, że szło z dwóch źródeł...
Musisz czekać na informacje od komornika o przekazanych $$ w 2016 do wierzycielki (bezskuteczność w sumie niepotrzebna), inaczej nie ma dowodu o braku wpłat, zgodnie z ustawą, i liczysz pełną wysokość.
Już nie wspomnę, że w tym roku u mnie gro osób jednak miało jakieś wpłaty od komornika i są wielce zaskoczeni, że szło z dwóch źródeł...
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/DS
- Kontakt:
a jeżeli mam wyrok o alimenty i zaświadczenie od komornika o alimenty za 2016r. to które alimenty wliczam z wyroku czy ze zaświadczenia do 500+?
- kalkulator
- Referent
Na podstawie zaświadczenia od komornika wiesz, że w roku 2016 r. na rzecz wierzyciela wypłacono X zł, i to X liczysz.
Jeżeli nie było ściągalności (lub była, ale nie do ręki wierzyciela), podajesz zero.
Tylko w przypadku, gdy nie ma tego zaświadczenia o alimentach, liczysz z wyroku.
Jeżeli nie było ściągalności (lub była, ale nie do ręki wierzyciela), podajesz zero.
Tylko w przypadku, gdy nie ma tego zaświadczenia o alimentach, liczysz z wyroku.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
czy ja mogę wystąpić do komornika o wystawienie takiego zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji czy to sobie klient musi sam załatwić i czy to ma być za 2016 czy może być za wcześniejsze lata??
- kalkulator
- Referent
Do FA zawsze potrzebujesz 2 dokumenty: bezskuteczna egzekucja (ostatnie 2 m-ce) i informacje o wynikach egzekucji w roku bazowym.
Art. 15 ust. 5, jeżeli mówimy o bezskuteczności za ostatnie 2 miesiące - tj. wręcz musisz o to wystąpić, gdy brakuje.
Jeżeli potrzebujesz informacje o wynikach egzekucji za dany rok (do nowych wniosków za 2016, przebijasz to co roku), możesz w sumie wystąpić, ale ja ogólnie wymuszam to na kliencie. Dopiero gdy nie ma o bezskuteczności (o tych 2 m-cach), występuję przy okazji po informacje za 2016.
Art. 15 ust. 5, jeżeli mówimy o bezskuteczności za ostatnie 2 miesiące - tj. wręcz musisz o to wystąpić, gdy brakuje.
Jeżeli potrzebujesz informacje o wynikach egzekucji za dany rok (do nowych wniosków za 2016, przebijasz to co roku), możesz w sumie wystąpić, ale ja ogólnie wymuszam to na kliencie. Dopiero gdy nie ma o bezskuteczności (o tych 2 m-cach), występuję przy okazji po informacje za 2016.
-
- Referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Które alimenty wliczyć? Wyrok jest ze stycznia 2016 roku i alimenty zasądzone od stycznia 2016. U komornika wyrok złożony w sierpniu 2016r. Czy te wcześniejsze miesiące uznać że otrzymywałą aliemtny i je wliczać?
- kalkulator
- Referent
Tak.
Styczeń-lipiec 2016 wliczyć, od sierpnia zgodnie z zaświadczeniem od komornika.
Do tego ewentualny fundusz przy wnioskach na ŚW, ŚR.
Styczeń-lipiec 2016 wliczyć, od sierpnia zgodnie z zaświadczeniem od komornika.
Do tego ewentualny fundusz przy wnioskach na ŚW, ŚR.
Oprócz Alimenty wyrok o alimentach jest ale płacone z funduszu - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
uchylenie i wypłata nie temu dziecku
Odsetki potrącane z bieżących wypłat - SYGNITY
sprawozdanie resortowe nienależnie pobrane
pytanie od blondynki dot. ryczałtu bo nie dowierzam
uzysk z czego staż a potem praca
nienaleznie pobrane zwrot w dwóch ratach
wezwanie do dostarczenia wyroku
Sprawozdanie 500 plus do Casa !!!
Działalność zasady ogólne a składki KRUS
Same zwroty... Decyzja o nienależnie pobranych sygnity
gospodarstwo rolne - ha przeliczeniowe
Brak deklaracji podatkowych za podany okres