Pani prowadzi działalność na zasadach ogólnych. Ma pole. Zamiast składek w ZUS, przez to, ze ma pole zdecydowała się że opłaca składki zdrowotne w KRUS.
Czekam teraz na obwieszczenie z pola.
A czy jakaś osoba będzie tak miła i powie czy od działalności na zasadach ogólnych mam odjąć składki zdrowotne z KRUS? Zwątpiłam w tej kwestii niestety:(
Działalność zasady ogólne a składki KRUS
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: Działalność zasady ogólne a składki KRUS
Aby nie było, że nic nie próbowałam w tej kwestii to: gdyby się skupił na definicji dochodu:
przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach...., pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenie społeczne... oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne..
to uważam, że trzeba odjąć te składki zdrowotne, nie ważne że płacone do KRUS.
Dodatkowo w art. 50 ustawy jest mowa, że mogą takie osoby składki jak najbardziej same oświadczyć. Jedynie co mnie tutaj myli to, to, że na stronie MPIPS to oświadczenie napisali, że dla "RENTY".
Zatem proszę o wasze zdanie na ten temat, od tego myślę jest forum. Dziękuje=)
przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach...., pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenie społeczne... oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne..
to uważam, że trzeba odjąć te składki zdrowotne, nie ważne że płacone do KRUS.
Dodatkowo w art. 50 ustawy jest mowa, że mogą takie osoby składki jak najbardziej same oświadczyć. Jedynie co mnie tutaj myli to, to, że na stronie MPIPS to oświadczenie napisali, że dla "RENTY".
Zatem proszę o wasze zdanie na ten temat, od tego myślę jest forum. Dziękuje=)
Oprócz Działalność zasady ogólne a składki KRUS - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Odsetki potrącane z bieżących wypłat - SYGNITY
sprawozdanie resortowe nienależnie pobrane
pytanie od blondynki dot. ryczałtu bo nie dowierzam
uzysk z czego staż a potem praca
nienaleznie pobrane zwrot w dwóch ratach
wezwanie do dostarczenia wyroku
Sprawozdanie 500 plus do Casa !!!
Alimenty wyrok o alimentach jest ale płacone z funduszu
Same zwroty... Decyzja o nienależnie pobranych sygnity
gospodarstwo rolne - ha przeliczeniowe
Brak deklaracji podatkowych za podany okres
koordynacja w okresie od 26.09.2016 do 30.04.2017