a dlaczego nie 6?ala12345 pisze:Powinno być podzielone na 12 miesięcy.
a w przypadku jeżeli są zasądzone na przykład od lipca bazowego roku to przecież zawsze się dzieliło na miesiące. Czy ja się mylę? podaje przykład jak ja zawsze robiłem:Korowiow pisze:Bo to nie uzysk.
Orzeczenie alimentów to nie uzysk dochodu, więc dochód roczny / 12.W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, ustalając dochód członka rodziny, osoby uczącej się lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, osiągnięty w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń rodzinnych.
czyli w tym przypadku kwota alimentów pobrana przez 6 miesięcy w łącznej kwocie 3000 dziele na 12 i wychodzi 250 zł miesięcznie. dobrze rozumiem?Korowiow pisze:Zapis brzmiOrzeczenie alimentów to nie uzysk dochodu, więc dochód roczny / 12.W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, ustalając dochód członka rodziny, osoby uczącej się lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, osiągnięty w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń rodzinnych.
DziękiKorowiow pisze:Dobrze rozumiesz.