Przy rozpatryw. wniosku na nowy okres okazało się, że Pani od 17 stycznia 2017 r. ma zasiłek macierz. z ZUS po utracie zatr., którego nie braliśmy ustalając dochód na poprz. okres. I teraz zgodnie z zaśw. z ZUS zasiłek przysługuje jej od 17 stycznia 2018 r. a zgodnie z wyciągami bank. 1 wypłatę zasiłku dostała w kwietniu. Brać jej dochód z zas. macierz. z lutego i uchylać od marca 2018 czy z maja i uchylać od czerwca? Nienależnie pobrane św. tu będą, więc spr. jest śmierdząca...
Po pierwsze czemu nie braliście tego pod uwagę ? Nie zgłosiła czy to omyłka urzędu ? Po drugie Sprawa dotyczy dwóch okresów zasiłkowych 2016/2017 i 2017/2018, zatem na 2016/2017 bez uchylania tylko NP a na 2017/2018 wznowienie postępowania (o ile się nie kwalifikowała dochodowo) i dopiero później NP. Po czwarte dziwne że kwalifikowała się z dochodami z zatrudnienia a z dochodem z macierzyńskiego już nie (ale to tylko moja uwaga). Po czwarte na wyciągach z banku ja bym się nie opierał, tylko wystąpiłbym z wnioskiem do zusu o napisanie kiedy była faktycznie pierwsza wypłata/przyznanie świadczenia w zależności jak bo sa dwie szkoły. Ja biorę dochód za miesiąc następny po pierwszej wypłacie zasiłku.
Pomyliłem się w poście. Zasiłek macierz. po utr. zatrudnienia jest od 17.01.2018 r. Sprawa wyszła teraz przy składaniu wniosku na nowy okres, że pobiera taki zas. W styczniu przyszła ze świadectwem pracy z dnia urodzenia dziecka. JAKOŚ umknęło to przy przyjmowaniu wniosku, czy będzie miała taki zasiłek. Pani po utracie doch. z pracy zmieściła się na 1 dziecko i pięknie pobierała 1000 zł co mies. Nie wiem czy to obarcza urząd, który ma parę tys. dec. czy Panią, że nie zgłosiła faktu że dostała zas. macierz. (a wg wyciągu było to w kwietniu 2018).
To Strona powinna powiadomić organ o zmianach zgodnie art. 20 ust. 1 naszej ustawy. Uzyskiem jest uzyskanie zasiłku macierz. czyli NP od VI/2018 (bez uchylania!)