alimenty za 2018 r. a ezgekucja od 2020 r. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 25 wrz 2020, 8:16

Mam taka sytuację, Pani w związku małżeńskim , zawarła z mężem ugodę przed mediatorem o alimenty, w sierpniu 2018 r. Pani Nadal jest w związku małżeńskim. Jak składała na okres zasiłkowy 2019/2020 zapomniała o tym fakcie poinformować. Ta ugoda zatwierdzona przez sąd w wrześniu 2018 r. Pan nie płacił alimentów, ale Pani poszła do komornika żeby wszczął egzekucję dopiero 23.01.2020 r.
I teraz wg mnie muszę zweryfikować dochód za 2018 r. i liczyć te alimenty jakby od sierpnia były otrzymywane i cały 2019 r. też. ale jak tłumaczę Pani że trzeba oświadczyć jakby wzieła, te alimenty to ona mówi , że ona ich nie wzieła i to byłoby krzywdzące dla niej. Ale zaświadczenia od komornika że była wtedy egzekucja bezskuteczna nie dostanę, bo nie prowadził egzekucji. Więc czy mogę przyjąć oświadczenie, że ona ich nie otrzymała ? bo ustawa mówi o zaświadczeniu. tym bardziej, że Pani będzie się też ubiegać o FA, a z dochodem z alimentów z 2018 r. możliwe, że wyjdzie, że było NP. Szkoda mi babki, bo ma serio trudną sytuację z tym mężem, ale nie jestem przekonana, czy mogę przyjąć oświadczenie.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 25 wrz 2020, 9:33

", Pani w związku małżeńskim " przecież masz męża w składzie rodziny i liczysz jego dochody... to po co Ci alimenty żeby odliczyć mężowi od dochodu ?

Do FA nie bierze się dłużnika do składu rodziny i tam możesz się zastanawiać czy należy wliczyć czy nie. I teraz jest pytanie co zrobił komornik w styczniu 2020 r. Czy uznał, że świadczenia nie były płacone i zaliczył to na zadłużenie z lat poprzednich czy nie. Jeżeli nie to liczysz do FA alimenty i do rodzinnego ale w rodzinnym odliczasz alimenty od dochodu męża.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 wrz 2020, 10:00

jak mogę odliczyć, jak w ustawie, jest " dochodzie - oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób: " czyli na rzecz innych a nie tych co są w składzie rodziny. i chodzi mi nie o odliczenie a o doliczenie do dochodu dla Pani.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x