Mam taka sytuację, Pani w związku małżeńskim , zawarła z mężem ugodę przed mediatorem o alimenty, w sierpniu 2018 r. Pani Nadal jest w związku małżeńskim. Jak składała na okres zasiłkowy 2019/2020 zapomniała o tym fakcie poinformować. Ta ugoda zatwierdzona przez sąd w wrześniu 2018 r. Pan nie płacił alimentów, ale Pani poszła do komornika żeby wszczął egzekucję dopiero 23.01.2020 r.
I teraz wg mnie muszę zweryfikować dochód za 2018 r. i liczyć te alimenty jakby od sierpnia były otrzymywane i cały 2019 r. też. ale jak tłumaczę Pani że trzeba oświadczyć jakby wzieła, te alimenty to ona mówi , że ona ich nie wzieła i to byłoby krzywdzące dla niej. Ale zaświadczenia od komornika że była wtedy egzekucja bezskuteczna nie dostanę, bo nie prowadził egzekucji. Więc czy mogę przyjąć oświadczenie, że ona ich nie otrzymała ? bo ustawa mówi o zaświadczeniu. tym bardziej, że Pani będzie się też ubiegać o FA, a z dochodem z alimentów z 2018 r. możliwe, że wyjdzie, że było NP. Szkoda mi babki, bo ma serio trudną sytuację z tym mężem, ale nie jestem przekonana, czy mogę przyjąć oświadczenie.