AOON/OW od stycznia - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 lut 2023, 22:39

Czy jest ktoś kto realizuje AOON lub OW od stycznia? Mimo braku środków i umowy?
Jak refundujecie środki. Otrzymałam info od skarbnika, że jest to niemożliwe. A zapisy programu i umowy dają taką możliwość.
anna anna anna
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 10:05
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 28 lut 2023, 12:20

My tak robimy, zgodnie z założeniami programu :)
KarSocj
Praktykant
Od: 18 paź 2022, 13:13
Zajmuję się: niesieniem pomocy społecznej

Napisano: 28 lut 2023, 15:29

A ja mam pytanie trochę inne - chodzi o przyznane godziny na opiekę wytchnieniową i asystenta - czy trzymacie się ściśle wniosku jeśli chodzi o ilość osób i godzin??? Chodzi mi o to czy zawsze dajecie wszystkim max godziny jak zakłada program czy np. rozdzielacie je jeśli jest np. więcej osób niż zakładaliście we wniosku??? W Asystencie jest też mega dużo godzin i nie każdy chce np. po 840 czy 720 godzin a chcą np. 500h - dzielicie te godziny czy sztywno trzymacie się wniosku???
aga_stypendia
Referent
Od: 24 wrz 2020, 13:00
Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna

Napisano: 28 lut 2023, 21:46

My otrzymaliśmy pismo z UW, że w 2023 r kazdą zmianę do wniosku musimy uzgadniać z Wojewodą ( ilość uczestników, ilosc godzin). Dostalismy druki wniosków- aktualizacji. Zadzwoń sobie do UW i zapytaj. W poprzednim roku sama zmniejszałam godziny i zwiększałam ilość uczestników. Potem na koniec programu pisałam wyjaśnienie dot niezgodności zawartych we wniosku z usazadnieniem. W tym roku tak nie możemy robić, musimy kazdą zmianę wniosku uzgodnić na piśmie na bieżąco.
Basia49
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 12:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 01 mar 2023, 15:53

My nic nie dostaliśmy z UW odnośnie zmian we wniosku - ale dzisiaj zadzwoniłam i Pani mnie poinformowała, że możemy zmienić ilość osób i godzin ale jak się już wszystko "ustabilizuje" to mamy złożyć aktualizację wniosku i będzie ok. Oczywiście tu mówię tylko o godzinach i osobach , nie mówię o kosztach.
aga_stypendia
Referent
Od: 24 wrz 2020, 13:00
Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna

Napisano: 01 mar 2023, 23:09

KarSocj pisze:My tak robimy, zgodnie z założeniami programu :)
a jak to księgujecie?
My realizujemy od lutego. Przyszła pora na rozliczenie miesiąca a ani umowy ani kasy nie ma jeszcze.
Z czego zapłacić i jak to rozliczyć?

Co do zmian u nas powiedziane, że możemy zmieniać ilość osób byle wyrobić się w przyznanych środkach. Tym bardziej, że ludzie rezygnują, umierają, nie wyrabiają przyznanych godzin - np. choroba, hospitalizacja, więc godziny zostają i można przyznać kolejnym osobom. Biorąc pod uwagę powyższe wniosek byłby aktualizowany co chwilę albo na koniec środki do oddania jak będziemy się trzymać sztywno wniosku. Tym bardziej, że chyba 99% gmin czeka aż środki będą na rachunku ops więc 2 msc już jest oszczędzone na godzinach...... więc z automatu wnioski już na starcie do zmiany. Co województwo to inna polityka.......
anna anna anna
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 10:05
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x