archiwum-pomoc społeczna - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 lut 2023, 19:16

Witam.Przyznaję, że nigdy nie zajmowałam się archiwum, ale koleżanka która miała ZR, 500, FA trochę mi pomogła, niestety pomoc społeczna nie była wcale archiwizowana. :oops:
Dostałam od dziewczyn z Pomocy Społecznej protokół zdawczo-odbiorczy, każda z dziewczyn ma swoje miejscowości i zajmuję się tym samym, ale tylko swoim terenem. Dostałam w protokole np.zasiłek stały-numer, imię i nazwisko tej osoby, B5, i tak każdą teczkę z osobna i mam ok. 30 teczek z wiodącym świadczeniem. Nie są spisane wpięte w skoroszyt.
Teraz jak dostałam archiwum i dostałam taki protokół to pierwsze pytanie jakie się nasunęło to skąd będzie wiadomo gdzie są inne świadczenia dotyczące tej osoby skoro wypisane jest tylko świadczenie wiodące.
Zaczęłam podpytywać bo muszę ogarnąć i dodam dzisiaj miałam szkolenie i to jakaś pomyłka. Wszystko ogólnikowo a na koniec Pani szybko zakończyła i nie było można zadać pytania.
Od Pani która prowadzi archiwum w gminie dostałam podpowiedź,że nie powinny być rozpisane w np. 30 pozycjach tylko zliczyć np.zasiłki stałe wszystkich dziewczyn i wpisać pod jedną pozycją, ale ja do takiego rozwiązania nie jestem przekonana bo chyba trzeba wyszczególnić inne świadczenia dotyczące tej osoby :?: .
Proszę o pomoc :!: :!:
zbylo9
Praktykant
Od: 23 sie 2017, 21:48
Zajmuję się: ZR

Napisano: 22 lut 2023, 15:14

W pierwszej kolejności musisz przeanalizować instrukcję kancelaryjną i jednolity rzeczowy wykaz akt, jak macie podzieloną klasyfikację. Zależy też jak masz prowadzone sprawy, czy macie teczki osobowe i tam wszystko wrzucacie, czy macie teczki z podziałem na konkretne sprawy w których są poszczególne postępowania, np. zasiłek okresowy, zasiłek celowy itd. Możesz archiwizować całe teczki osobowe w których będą różne postępowania (jeśli masz na to klasyfikację w jawra) lub archiwizować postępowania w danych sprawach. Pamiętaj, że zasiłek stały możesz zarchiwizować dopiero po zakończeniu realizacji całego świadczenia.
Ciężko jest to wytłumaczyć na forum w kilku słowach.
Nie zazdroszczę, przejęcie takiego bałaganu to nie łatwa sprawa. Jeśli ktoś od początku nie prowadzi dobrze akt sprawy to potem nie wiadomo co z tym zrobić, choć można też zainwestować w dobrą niszczarkę ;)
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 22 lut 2023, 17:43

Dziękuje za podpowiedź :)
zbylo9
Praktykant
Od: 23 sie 2017, 21:48
Zajmuję się: ZR

Napisano: 18 kwie 2024, 14:39

Witam
Dostałam po koleżance archiwum i bym chciała zacząć brakowanie teczek świadczeniobiorców z pomocy społecznej w teczkach jest wszystko zasiłek stały, kategoria B10 ale tam też znajdują się informacje o składkach na ubezpieczenie i jak to zrobić czy zostawić teczki osób które nadal pobierają zasiłek, a jakieś teczki są już w składnicy akt i mija okres już 10 lat czy tylko osób co już nie pobierają zasiłku albo nie żyją. Ktoś coś poratuje
izabela2023
Praktykant
Od: 03 mar 2023, 10:18
Zajmuję się: refundacja podatku Vat

Napisano: 23 kwie 2024, 10:53

Archiwizujesz sprawy zakończone. Jeśli osoba zmarła lub zakończyła decyzje te sprawy archiwizujesz. Jesli natomiast osoba pobiera nadal stały wydany tą decyzją to nie możesz zarchiwizować.
Basia49
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 12:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 09 wrz 2024, 14:06

ARCHIWIZACJA I PZRYDZIAŁ DO ODPOWIEDNICH TECZEK. PROSZE O INFORMACJE OSOBY ZAJMUJACE SIE ARCHIWIZACJA W OPS, GOPS, - GDZIE PRZYPOZADKOWUJECIE LISTY WYPŁĄT Z UMOWY ZLECENIA?
UMOWE ZLECENIA I DOKUMENTACJE ZWIAZANA Z ZAWARCIEM UMOWY, OŚWIADCZENIA MAM W TECZCE 1130 - PRACEW ZLECONE ZE SKŁĄDKA NA ZUS - B50 , ALE GDZIE PZRYPASOWAC LISTY WYPŁĄT I RACHUNKI
ADMINKAPS
Praktykant
Od: 23 wrz 2022, 12:12
Zajmuję się: KSIEGOWOSC, ADMINISTRACJA

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x