Zatrudniamy zleceniobiorców do realizacji AOON. Zgłaszamy do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych. Czy ktoś wypłacał zasiłek opiekuńczy dla zleceniobiorcy z Programu AOON? Czy wypłacamy go z se środków programu i póżnej potrącamy ze składek ZUS z programu?
A to nie jest tak, że przy umowie zlecenia wszystko płaci zus? Kiedyś czytałam taką informację.
"Zasiłek chorobowy przy umowie zlecenie wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS), a nie zleceniodawca. Zleceniodawca, jeżeli jest płatnikiem zasiłku, musi przekazać do ZUS dokumentację rozliczeniową. Zleceniobiorca, aby otrzymać zasiłek chorobowy, musi być objęty dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym i spełniać określone warunki. "
"W przeciwieństwie do sytuacji przy umowie o pracę, w przypadku umowy zlecenia nie obowiązuje podział kosztów związanych z finansowaniem okresu niezdolności do pracy. Oznacza to, że zleceniodawca nie ponosi kosztów wynagrodzenia za czas choroby, a całość zasiłku jest wypłacana wyłącznie przez ZUS."
Wydaje mi się, że zasiłek musi iść ze środków własnych ale mogę się mylić. My mamy poniżej 20 zatrudnionych więc u nas wypłaca ZUS.
Natomiast tak na logikę koszt wynagrodzenia pracownika z programu AOON to max. 50 zł za 1 godzinę. Czyli jak zleceniobiorca przebywał na opiece to nie wyrobił godzin więc z jakich środków miałoby by mu to być wypłacone. Tym bardziej jakby to miało być wykazane w sprawozdaniu rocznym z tego zadania gdzie podajemy dokładną liczbę godz. i koszt.
Mieliśmy przypadek, że pracownik zatrudniony u nas na etacie dodatkowo pracuje w projekcie na um. zlecenie i wtedy my wypłacaliśmy mu z własnych zasiłek. Było to po konsultacji z ZUS
Z programu nie można finansować zasiłków chorobowych (wynika z programu, koszty niekwalifikowane pkt. 14) nie wiem czy nie dotyczy to również opiekuńczych czy zasiłku chorobowego
monia77 pisze:
Z programu nie można finansować zasiłków chorobowych (wynika z programu, koszty niekwalifikowane pkt. 14) nie wiem czy nie dotyczy to również opiekuńczych czy zasiłku chorobowego
niestety ale płacimy z własnych środków, nic z programu. Miałam taka sytuacje i musiałam oddawać środki do programu.