AOOzN edycja 2025 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 22 sie 2024, 15:01

annbes pisze:
21 sie 2024, 20:49
Witam. Pisze Program asystent pierwszy raz i ogólnie, gdy zobaczyłam wniosek, jestem załamana. Jeszcze nie otworzyłam geeneratora, ponieważ nie mam upoważnienia. Powiedzcie, czy wniosek wypełnia sie w exelu i załącza do generatora, czy jest to tyulko wzór i wszystkie te informacje musze wpisać do generatora.
Nie moge przeskoczyc pkt 2.2 nie ogarniam jak to sie liczy, czym się różni liczba asystentów od asystenci razem. i pozostałe rubryki. Czy dodatkowe informacje do kosztorysy wypełnia się obligo?
pomóżcie
Wszystkie dane wklepujesz do generatora. Możesz przygotować sobie opisy np w word i potem tylko wkleic. pkt 2.2 jest tak skonstruowany, że jesli masz np 5 asystentów to musisz zastosować jedną zasadę, ja robiłam ich każdego z osobna zarówno w 2.1 jak i 2.2. W biletach dodawałam 5 osób ( asystent nr 1 itd) wymiar pracy 12 m-cy, koszt 0 zł ( nie biorę kasy na bilety) , w ubezpieczeniu dodawałam 5 osób j.w. zaznaczałam ubezpieczenie indywidualne kwota 200 zł u każdego. Kilka razy miałam problem z zapisaniem i pójściem dalej, ale w końcu załapal.
Basia49
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 12:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 22 sie 2024, 15:14

annbes pisze:
22 sie 2024, 8:23

niewiele mi to pomogło ale dzieki
Chodzi o to, że przy kosztach dojazdu musisz mieć wprowadzonych tyle samo opiekunów co przy ubezpieczeniu (nawet jeśli u kokoś nie będzie takich kosztów i gdzieś wpiszesz 0 zł), tj. w części 2.2. w Lp. 1 wpisujesz "Asystent 1 ... Asystent 10" to w Lp. 2 tak samo "Asystent 1 ... Asystent 10".
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 22 sie 2024, 15:50

Miałam ten sam problem i mnie puściło dalej jak w tabelce w biletach w wymiarze pracy asystentów zaznaczyłam 12 miesięcy dla każdego z asystentów.
magdam225
Praktykant
Od: 30 gru 2020, 15:15

Napisano: 22 sie 2024, 15:57

Magdaaa pisze:
22 sie 2024, 12:48
Basia49 pisze:
21 sie 2024, 15:46
Magdaaa pisze:
21 sie 2024, 14:08
ubezpieczenie dla asystentów - jaką kwotę wpisujecie? czy 200 zł na jednego asystenta czy 200 zł na wszystkich? w generatorze na tym etapie wyskakuje błąd i nie można przejść dalej
200 zł na 1 asystenta, jesli w generatorze masz rozwinietych kilku asystentów, to powyzej w kosztach biletów również musisz rozwinąć taką samą ilość asystentów, nawet jak koszt biletów jest 0, inaczej nie cghce przepuścić dalej
nadal wychodzi błąd- Liczba w polu 2. Koszt ubezpieczeń OC oraz NNW asystentów (…) - SUMA - RAZEM KOSZTY ŚWIADCZENIA USŁUG ASYSTENCJI OSOBISTEJ powinna być mniejsza lub równa 0
Miałam ten sam problem i mnie puściło dalej jak w tabelce w biletach w wymiarze pracy asystentów zaznaczyłam 12 miesięcy dla każdego z asystentów.
magdam225
Praktykant
Od: 30 gru 2020, 15:15

Napisano: 23 sie 2024, 0:01

thorgal70 pisze:
22 sie 2024, 15:14
annbes pisze:
22 sie 2024, 8:23

niewiele mi to pomogło ale dzieki
Chodzi o to, że przy kosztach dojazdu musisz mieć wprowadzonych tyle samo opiekunów co przy ubezpieczeniu (nawet jeśli u kokoś nie będzie takich kosztów i gdzieś wpiszesz 0 zł), tj. w części 2.2. w Lp. 1 wpisujesz "Asystent 1 ... Asystent 10" to w Lp. 2 tak samo "Asystent 1 ... Asystent 10".
Dziękuję, bardzo mi to pomogło
a co piszesz w powiązaniu kosztów z celem programu?
oczywiście nie chodzi mi o szczegóły, tylko jakby wzór, szablon,. na czym się skupić
annbes
Praktykant
Od: 21 sie 2024, 20:44

Napisano: 23 sie 2024, 8:16

Czy Wy też nie możecie wejść we wnioski w generatorze?
MonkaBiedronka
Stażysta
Od: 02 mar 2023, 9:36
Zajmuję się: dobre pytanie

Napisano: 23 sie 2024, 8:56

czy 2% koszt obsługi programu liczycie tylko od punktu 3.9 Razem koszty realizacji usługi asystencji osobistej w zł, czy doliczacie do tego jeszcze koszt ubezpieczenia?
Magdaaa
Stażysta
Od: 10 kwie 2017, 7:52

Napisano: 23 sie 2024, 9:47

annbes pisze:
23 sie 2024, 0:01

oczywiście nie chodzi mi o szczegóły, tylko jakby wzór, szablon,. na czym się skupić
Powielam to co jest w tabelach kosztów tylko opisowo, zatem nic mądrego, więc nawet nie będę się chwalić treścią ;)
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 23 sie 2024, 11:22

Czy ktoś miał ubezpieczenie grupowe asystentów? Mam 5 asystentów chce ich ubezpieczyć grupowo 5x200=1000. Czy generatorze dodaje każdego z osobna i wpisuje kwotę 200 i zaznaczam ubez. grupowe czy przy pierwszej pozycji wpisuje kwotę 1000,00 zł? Proszę o pomoc
Zuzia2015
Praktykant
Od: 19 sie 2022, 13:13

Napisano: 23 sie 2024, 13:33

Dziękuję, bardzo mi to pomogło
[/quote]

Głównym celem Programu będzie wprowadzenie usług asystencji osobistej jako formy ogólnodostępnego wsparcia w wykonywaniu codziennych czynności oraz funkcjonowaniu w życiu społecznym, tj aktywne uczestnictwo w życiu sąsiedzkim, imprezach okolicznościowych, spotkaniach religijnych. Usługi asystenckie będą uzupełniać usługi opiekuńcze, nie będą ich zastępować.
Program adresowany jest do:
- dzieci od ukończenia 2 do 16. roku życia posiadające orzeczenie o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami w pkt 7 i 8 w orzeczeniu o
niepełnosprawności–konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji
- oraz osoby z niepełnosprawnościami posiadające orzeczenie:
o znacznym stopniu niepełnosprawności albo
o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności albo traktowane na równi z orzeczeniami wymienionymi w lit. a i b, zgodnie z art. 5 i art. 62 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych.
W Programie w pierwszej kolejności udział wezmą osoby wymagające wysokiego poziomu wsparcia, co będzie stanowić ... % uczestników Programu.
Z przeprowadzonej przez pracowników socjalnych diagnozy potrzeb wynika, że wsparciem asystencji osobistej osób z niepełnosprawnościami objętych zostanie ... osób z niepełnosprawnościami, zamieszkałych na terenie gminy ... oraz osób o których mowa w części IV ust. 3 Programu,
w tym:
- 7 osób z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności z niepełnosprawnością sprzężoną (w tym orzeczenia równoważne) w wymiarze 840 h dla 1 osoby z niepełnosprawnością, co daje łącznie 5 880 h. Koszt 1 h asystencji osobistej wyniesie 50 zł, co razem daje koszt w wysokości 294 000 zł.
i po kolei rozpisuje każda grupę

Planuje się zatrudnić 17 asystentów. Koszt ubezpieczenia OC i NNW 17 asystentów wykonujących usługi wyniesie 3 400 zł.
Nie planuje się kosztów zakupu jednorazowych biletów ...
W ramach realizacji Programu zostanie wykonanych łącznie .........godzin usług asystencji osobistej. Koszty wynagrodzenia asystentów wyniosą ........zł , koszty ubezpieczenia OC i NNW asystentów wyniosą ........ zł. Łączne koszty usługi asystencji osobistej w 2025 r wyniosą ....... zł.
Natomiast koszt obsługi programu wyniesie ...... zł.
Łączny koszt Programu ze środków finansowych Funduszu Solidarnościowego na 2025 r. wyniesie...........zł.
Basia49
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 12:32

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x