Aparat do drenażu limfatycznego - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 sty 2019, 15:46

Witam, mam pytanie odnośnie takiego aparatu - czy spotkaliście się z wnioskiem na ww. sprzęt w ramach dofinansowania do zakupu sprzętu rehabilitacyjnego? Może ktoś jest w posiadaniu opinii np. z Biura Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych co do możliwości dofinansowania takiego sprzętu?
pcprctu
Praktykant
Od: 09 sty 2019, 16:18
Zajmuję się: PCPR

Napisano: 04 kwie 2019, 14:22

Ja też mam taki wniosek :( nie wiem co robić
agi123
Praktykant
Od: 23 lip 2018, 10:23

Napisano: 24 kwie 2019, 10:15

Realizować! Sprzęt rehabilitacyjny! Osoba przynosi od lekarza zaświadczenie o wskazaniach do rehabilitacji tym sprzętem i po rozpatrzeniu wniosku podpisujecie umowę. U nas dotyczyło kobiety po usunięciu narządów rodnych i naświetlaniach. Miała nogę jak słoń i po zabiegach opuchlizna malała. Same widziałyśmy efekty.
marynia
Praktykant
Od: 29 lut 2016, 14:24
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2019, 12:01

ale macie jakąś opinię z Biura, że można go realizować w ramach sprzętu reh. ? W opisie wyczytałam, że jest to sprzęt medyczny.
pcprctu
Praktykant
Od: 09 sty 2019, 16:18

Napisano: 13 wrz 2019, 10:06

Dostałam własnie wniosek na ten aparat.Uzasadnienie - spuchnięte nogi.
Tylko, ze my mamy w zarządzeniu, że "Dofinansowanie sprzętu rehabilitacyjnego dotyczy sprzętów wskazanych przez lekarza specjalistę, koniecznych do rehabilitacji w warunkach domowych, do stałej rehabilitacji, bez konieczności obsługi przez inne osoby, przy aktywnym uczestnictwie osoby niepełnosprawnej." Czy ten sprzęt spełnia te warunki? proszę o sugestie.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2019, 14:35

U nas urządzenie do drenażu limfy, czyli do masazu traktowane jest na równi z każdym innym urządzeniem masującym i dofinansowania na to nie przyznajemy.
ania22
Stażysta
Od: 23 maja 2018, 21:04
Zajmuję się: rehabilitacja społeczna osób niepełnopsrawnych

Napisano: 18 wrz 2019, 14:43

Poza tym też posługujemy się definicją słownikową, którą mamy ujętą w procedurach. Jest tam zapis "...przy aktywnym uczestnictwie osoby niepełnosprawnej". Jak aktywnie uczestniczyć siedząc na fotelu masującym, albo macie masującej? Podobnie jest z drenażem limfatycznym. Osoba niepełnosprawna nie uczestniczy tu wcale, tylko nakłada na nogi takie nogawice.
ania22
Stażysta
Od: 23 maja 2018, 21:04
Zajmuję się: rehabilitacja społeczna osób niepełnopsrawnych

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem