Bariery architektoniczne - załączniki do wniosku - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 sty 2019, 14:51

Czy wymagacie u siebie do wniosku BA załącznika - zaświadczenie o zameldowaniu z gminy/miasta, czy wystarczy tylko oświadczenie wnioskodawcy o miejscu zamieszkania?

Mam taką sytuację - niepełnosprawny pan od śmierci zony (od wielu lat) mieszka u syna (z zamiarem stałego pobytu oczywiście), ale meldunek ma jeszcze na stary adres. Likwidacje barier chce zrobić oczywiście w mieszkaniu syna. I jak to ugryźć?

Tak wogóle to od czasu RODO do wniosku BA mamy tylko takie załączniki:
- zaświadczenie od lekarza
- orzeczenie o npr
- potwierdzenie własności lokalu (np. kopie aktów notarialnych, wydruk z Ksiegi Wieczystej)
- ewentualnie zgodny współwłaścicieli lokali
- kosztorys

Czy zbieracie coś jeszcze?
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 09 sty 2019, 15:40

Zrezygnowałem z potwierdzenia zameldowania bo zamieszkanie z zameldowaniem ma już nie wiele wspólnego - więc nie wymagam.
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2019, 9:37

Likwidacja barier architektonicznych odbywa się w miejscu zamieszkania a nie zameldowania, więc jeśli oświadcza, że mieszka u syna, to nie ma żadnych przeszkód aby udzielić dofinansowanie. Przeszkodą mogą być urzędnik, który będzie wymyślał, że osoba ma być zameldowana tam gdzie likwidacja barier.

Kosztorysy biorę w II etapie rozpatrywania wniosku, tylko od tych, których wnioski będą realizowane. Po co narażać ludzi na koszta wykonania kosztorysu, jeśli jego wniosek nie będzie zrealizowany?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 10 sty 2019, 13:17

dzięki za odpowiedź - też jesteśmy tego zdania żeby dawać na miejsce faktycznego zamieszkania, a nie dawnego tworu "miejsca zmeldowania".
Jesli chodzi o kosztorysy to nieprecyzyjnie napisałam - u nas podobnie: na początku wnioskodawcy tylko szacują orientacyjnie koszt a dopiero po zabezpieczeniu środków prosimy o kosztorys inwestorski.
A napiszcie jak jest u was z podpisywaniem umów - jak mam pełnomocnictwo to sprawa prosta, ale gdy rodzina nie ma/nie chce wyrabiać pełnomocnictwa notarialnego to dajecie umowy do podpisania do domu, czy sami jeździcie w teren? Sam wyjazd to nie problem, ale pytam bo czasem są osoby tak schorowane i tak mało świadome,że podpisują sie "ich reką" opiekunowe, a nie wiem czy bym chciała to widzieć ;)
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 11 sty 2019, 9:33

Pcprnowa pisze:dzięki za odpowiedź - też jesteśmy tego zdania żeby dawać na miejsce faktycznego zamieszkania, a nie dawnego tworu "miejsca zmeldowania".
Jesli chodzi o kosztorysy to nieprecyzyjnie napisałam - u nas podobnie: na początku wnioskodawcy tylko szacują orientacyjnie koszt a dopiero po zabezpieczeniu środków prosimy o kosztorys inwestorski.
A napiszcie jak jest u was z podpisywaniem umów - jak mam pełnomocnictwo to sprawa prosta, ale gdy rodzina nie ma/nie chce wyrabiać pełnomocnictwa notarialnego to dajecie umowy do podpisania do domu, czy sami jeździcie w teren? Sam wyjazd to nie problem, ale pytam bo czasem są osoby tak schorowane i tak mało świadome,że podpisują sie "ich reką" opiekunowe, a nie wiem czy bym chciała to widzieć ;)
:D mimo wszystko jeździmy....
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Od: 02 mar 2016, 10:36
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Napisano: 11 sty 2019, 15:16

dajemy domownikowi, aby niepełnosprawny podpisał w domu
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x