Komornik wypłacał alimenty do maja 2011r.W lipcu złożyłem pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego z data wsteczna tj.od 01/09/2008r do S Rodzinnego.Wyrok Sadu jest prawomocny w którym Sąd uchylił obowiązek alimentacyjny z w/w datą.W tym samym roku złożyłem pozew do Sądu Rejonowego Wydział Cywilny o pozbawienie tytułu wykonalności,zabezpieczenie powództwa i przedawnienie zaległych alimentów.Najpierw dostałem postanowienie że powództwo się nie należy a na trzecim posiedzeniu Sądu sędzia stwierdził że powództwo jest niezasadne i przekazał dokumenty do Sądu Rodzinnego który jak stwierdził jest władny rozpatrywać tą sprawę.W Sądzie Rodzinnym zapadł wyrok taki że podtrzymał postanowienie odnośnie zabezpieczenia powództwa i nie odniósł się w ogóle do przedawnienia zaległości alimentacyjnych natomiast odnośnie tytułu wykonawczego to się zgodziłem z postanowieniem Sadu.Od wyroku tego złożyłem apelację zaskarżając wyrok do części odnoszącej się do zabezpieczenia powództwa i przedawnienia ponieważ w uzasadnieniu wyroku Sąd w ogóle nie odniósł się do tych kwestii pomijając ich w uzasadnieniu. Mam pytanie czy jeżeli obowiązek alimentacyjny ustał 3 lata wcześniej a komornik przez te 3 lata płacił alimenty a alimentowany dopiero w 2012 roku na jednej z rozpraw Sądowych stwierdził przed Sądem że domaga się też zaległych alimentów to nie podlega to pod przedawnienie i po drugie czy Sad Rodzinny nie powinien na posiedzeniu rozpatrywać zagadnienia zbezpieczenia powództwa a nie opierać się na postanowieniu Sądu Cywilnego!!! który stwierdził że powództwo jest niezasadne.Może ktoś mi powie czy mam rację odnośnie tego przedawnienia i zabezpieczenia powództwa.Sprawa apelacyjna wyznaczona na 05/09/212r.Proszę o konkretną odpowiedź w tej sprawie.
jeśli się od niego nie odwołałeś to jest prawomocny
taki wyrok zanosisz do komornika i do organu, który wypłaca świadczenia z funduszu
na podstawie wyroku organ powinien wznowić postepowanie i odmówić stronie funduszu od 01.09.2008 (od wtedy wszedł fundusz)
czyli twoje zadłużenie z funduszu powinno wynosić 0, a wypłacone pieniądze zwrócić powinna strona
jeśli była płacona zaliczka, to musisz ją zwrócić
z tego ci mi wiadomo, ale nie jestem pewna
to żadne twoje zadłużenie się nie przedawnia, na pewno nie z tytułu zaliczki, a co do wierzyciela to nie jestem pewna