Czy jakaś dobra dusza wyjaśni mi znaczenie na chłopski rozum brzmienie art. 21 Zgodnie z art. 21 ustawy z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U z 2012 poz. 1228 ze zm.):
Ust. 2 W przypadku udzielenia wyjaśnień świadczenia z funduszu alimentacyjnego wypłaca się od miesiąca, w którym wpłynęły wyjaśnienia, do końca okresu świadczeniowego, o ile osoba uprawniona nadal spełnia warunki do ich otrzymywania.
Ust. 3 W przypadku zgłoszenia się osoby uprawnionej po upływie trzech miesięcy świadczenia z funduszu alimentacyjnego wypłaca się jej za cały okres wstrzymania, o ile osoba uprawniona nadal spełnia warunki do ich otrzymania.
Mam taką sytuacje, babka pobierała fundusz, wyszła za mąż w grudniu 2013r , nie chce mi dostarczyć dochodów i skłądki zdrowotnej męża za 2012r (ponieważ jeszcze wtedy z nim nie była w zwiazku). Sama wystąpiłam do US i ZUSu czekam na odpowiedź.
Ale teraz nie rozumiem tych ustępów.
Jak mi dochod nie przekroczy, to mam jej wypłacić od miesiąca w którym wpłynęła odpwiedź z US i ZUSu czy za cały okres kiedy ma wstrzymane