Art. 21 - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 09 kwie 2014, 13:13

Czy jakaś dobra dusza wyjaśni mi znaczenie na chłopski rozum brzmienie art. 21 Zgodnie z art. 21 ustawy z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U z 2012 poz. 1228 ze zm.):
Ust. 2 W przypadku udzielenia wyjaśnień świadczenia z funduszu alimentacyjnego wypłaca się od miesiąca, w którym wpłynęły wyjaśnienia, do końca okresu świadczeniowego, o ile osoba uprawniona nadal spełnia warunki do ich otrzymywania.
Ust. 3 W przypadku zgłoszenia się osoby uprawnionej po upływie trzech miesięcy świadczenia z funduszu alimentacyjnego wypłaca się jej za cały okres wstrzymania, o ile osoba uprawniona nadal spełnia warunki do ich otrzymania.

Mam taką sytuacje, babka pobierała fundusz, wyszła za mąż w grudniu 2013r , nie chce mi dostarczyć dochodów i skłądki zdrowotnej męża za 2012r (ponieważ jeszcze wtedy z nim nie była w zwiazku). Sama wystąpiłam do US i ZUSu czekam na odpowiedź.
Ale teraz nie rozumiem tych ustępów.
Jak mi dochod nie przekroczy, to mam jej wypłacić od miesiąca w którym wpłynęła odpwiedź z US i ZUSu czy za cały okres kiedy ma wstrzymane
Jolcia

Napisano: 09 kwie 2014, 13:38

też nie rozumiem.. chciałem pomóc :(
adi

Napisano: 09 kwie 2014, 14:23

prosze o podpowiedz bo jestem w kropce
Jolcia

Napisano: 09 kwie 2014, 14:39

ust. 3 dotyczy tylko sytuacji gdy nie podejmuje świadczeń przez trzy kolejne miesiące kalendarzowe, do pozostałych sytuacji stosujemy ust.2..strona powinna sama donieść dokumenty Ty nie masz takiego obowiązku za nią tego robić, zwłaszcza, że nie będziesz wiedzieć czy są to dochody za cały rok i czy obecnie coś się nie zmieniło, ja bym nie nadstawiał karku...
adi

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x