art. 12 ustawy o świadczeniu wyrównawczym - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 lut 2023, 13:15

Ustawa o świadczeniu wyrównawczym dla osób uprawnionych do wcześniejszej emerytury z tytułu opieki nad dziećmi wymagającymi stałej opieki

Czy ktoś z Was miał taką sprawę z poniższego artykułu, a jak miał to jakie zapadło rozstrzygnięcie ?

Art. 12. [Prawo do świadczenia pielęgnacyjnego]
Osobie pobierającej świadczenie pielęgnacyjne, o którym mowa w art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, która po dniu 1 stycznia 2022 r. złożyła wniosek o:
1) emeryturę lub
2) rentę, lub
3) rentę rodzinną z tytułu śmierci małżonka przyznaną w przypadku zbiegu prawa do renty
rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, lub
4) nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, lub
5) rodzicielskie świadczenie uzupełniające, o którym mowa w ustawie z dnia 31 stycznia 2019 r.
o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym
- przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, jeśli jest korzystniejsze, przy czym art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. austawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych nie stosuje się.
Włodek
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 12:27
Zajmuję się: OPS sprawy organizacyjne/RODO/kancelaria ogólna

Napisano: 27 lut 2023, 15:54

Ja się poddaję. To nie powinno być wprowadzone zmianą w naszej ustawie?
Czyli moje matki bardzo dorosłych dzieci pobierające świadczenie pielęgnacyjne:
- mogą ubiegać się o emeryturę lub rentę, a jak będzie za niska to zawieszą bo przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, jeśli jest korzystniejsze,
- albo mogą ubiegać się o wcześniejszą emeryturę w związku opieką nad dzieckiem niepełnosprawnym, a jak będzie niższe od ŚP to dodatkowo o świadczenie wyrównawcze w ZUS?
Dobrze to zrozumiałam?
Patela
Stażysta
Od: 31 sie 2022, 18:09
Zajmuję się: ŚR,DM

Napisano: 27 lut 2023, 16:17

Nie mogą ubiegać się o wcześniejszą emeryturę- ten zapis o świadczeniu wyrównawczym to dotyczy tych osób które już mają taką wcześniejszą emeryturę i one dostają teraz dodatkowe świadczenie wyrównawcze z ZUS. Wszystko po to aby Ci opiekunowie nie byli stratni w porównaniu do osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne.
Jeżeli chodzi o pierwszą część pytania- to tak -mogą składać wnioski o emeryturę i muszą podać że pobierają świadczenie pielęgnacyjne. ZUS po dokonaniu wyliczeń wyśle zapytanie które świadczenie wybierają ( emeryturę czy świadczenie piel) po dokonaniu wyboru albo zawieszą wypłatę albo ją podejmą i zawiadamiają wtedy NAS o przyznaniu emerytury. Jeżeli powstanie u nas nadpłata świadczenia to zwracają nam na konto.
Miałam już jeden taki przypadek.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem