art. 23 ust. 1a, pozostawienie bez rozpatrzenia?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Magda Magdalena
Praktykant
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

art. 23 ust. 1a, pozostawienie bez rozpatrzenia?

Post autor: Magda Magdalena »

Mam pytanie odnośnie art. 23 ust. 1a ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci.
"Organ właściwy oraz wojewoda w przypadku wątpliwości dotyczących spełniania warunków do otrzymywania świadczenia wychowawczego, w szczególności warunku zamieszkiwania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w art. 1 zakres regulacji ustawy ust. 3, może wezwać osobę ubiegającą się lub otrzymującą świadczenie wychowawcze do osobistego udzielenia, w wyznaczonym terminie, wyjaśnień oraz informacji co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego."

Jeśli przykładowo dam Pani czas 14 dni na złożenie wyjaśnień, to czy po tym terminie mogę pozostawić wniosek bez rozpatrzenia? Na jakiej podstawie? Jeśli nie ma adnotacji w tym art. odnośnie pozostawienia bez rozpatrzenia w przypadku nie udzielenia wyjaśnień w wyznaczonym terminie.
*Ilona
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, FA i ...
Kontakt:

Re: art. 23 ust. 1a, pozostawienie bez rozpatrzenia?

Post autor: *Ilona »

Nie ma o pozostawieniu bez rozpatrzenia. Ja wzywając na ten art. dałam potem odmowę
klaudial
Praktykant
Zajmuję się: ŚW, DS, ŚR
Kontakt:

Post autor: klaudial »

*Ilona pisze: 18 paź 2019, 13:12 Nie ma o pozostawieniu bez rozpatrzenia. Ja wzywając na ten art. dałam potem odmowę
Ale tak naprawdę na jakiej podstawie odmowę? Odmowę wszczęcia postępowania czy odmowę przyznania prawa do świadczenia?
WWwro87
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: WWwro87 »

Czy ktoś jeszcze przerabiał ten temat w praktyce?
Mam podobną sytuację - są wątpliwości co do tego, czy wnioskodawca faktycznie zamieszkuje w Polsce, będziemy go wzywać do osobistego złożenia wyjaśnień.
Jeżeli ich nie złoży, możemy odmówić przyznania świadczenia? Art. 23 ust. 1 ustawy przewiduje odmowę tylko w przypadku uniemożliwienia przeprowadzenia wywiadu lub odmowy udzielenia wyjaśnień w trakcie wywiadu.
AniaBaj
Praktykant
Zajmuję się: ops 500+
Kontakt:

Post autor: AniaBaj »

Należy czytać wprost ten przepis tj. "osobę ubiegającą się" lub "otrzymującą św" do "wyjasnień" oraz "informacji". Uwazam zatem że gdy jest to osoba ubiegajaca się to wzywamy do uzupełnienia art. 19 i w przypadku braku odpowiedzi pozostawiamy bez rozpatrzenia , natomiast otrzymującą św do wyjasnień na podstw. art. 50 par 1 kpa i wydajemy odmowę jezeli nie odpowie.
ODPOWIEDZ