Uchylenie decyzji Koordynacji

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Pani M.
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR
Kontakt:

Uchylenie decyzji Koordynacji

Post autor: Pani M. »

Pani miała przyznane świadczenie przez Wojewodę na drugie dziecko ( wnioskowała bez dochodu), nasz GOPS wypłacał tą decyzję. W sierpniu Pani składając wniosek na nowy okres na 2 dzieci powiadomiła, że maż od 01.05.2019 r. przebywa już w Polsce. Urząd Wojewódzki w sierpniu uchylił decyzję od maja 2019 r. Świadczenia były wypłacone już wypłacone łącznie z sierpniem. Powiedzcie co ja mam teraz zrobić? Przyznać za okres od maja na drugie dziecko do września i zaliczyć wypłacone świadczenia na poczet, a drugą informacją przyznać od lipca na pierwsze dziecko, a na drugie od października ?
Bo nie wiem czy urząd wojewódzki będzie wydawał decyzję o nienależnie skoro było wypłacone na podstawie ich decyzji, czy ja sobie mogę na ten poczet zaliczyć te świadczenia?
Bo myślę że muszę wydać informację na ten okres od maja, skoro nie było koordynacji ?
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Re: Uchylenie decyzji Koordynacji

Post autor: bubek »

Wydawaj, sami sciągną, nic nie zaliczaj na poczet.
https://www.kasarodziny.pl/
bianka
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: Uchylenie decyzji Koordynacji

Post autor: bianka »

Pani M. pisze: 24 wrz 2019, 10:39 Przyznać za okres od maja na drugie dziecko do września i zaliczyć wypłacone świadczenia na poczet, a drugą informacją przyznać od lipca na pierwsze dziecko, a na drugie od października ?
Jeśli UW uchylił swoją decyzję i przekazał Wam wniosek za okres od maja, robisz dokładnie tak, jak napisałaś.
Pani M. pisze: 24 wrz 2019, 10:39Bo nie wiem czy urząd wojewódzki będzie wydawał decyzję o nienależnie skoro było wypłacone na podstawie ich decyzji, czy ja sobie mogę na ten poczet zaliczyć te świadczenia?
UW nie będzie się zajmował okresem od maja (nie będzie ściągał NP), bo od maja nie zachodzi koordynacja. Nie będzie decyzji UW o NP za ten okres, ani Waszej, bo ewidentnie Pani miała prawo do tych świadczeń.

Tak samo dział to w drugą stronę. Jeśli my uchylamy prawo do świadczeń, a w to miejsce przyzna je UW, wówczas nie dochodzi się NP i nie wypłaca x2.
ODPOWIEDZ