Pytanie - wniosek o ustalenie niepełnosprawności został złożony 28.01.2020
Przyznajecie od kiedy od 28.01 czy od stycznia tak jak mówi ustawa od miesiaca c
Mój dylemat - sko różnie interpretuje
Dziękuję za pomoc
Art. 24 ust. 2 a
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR FA
- Kontakt:
- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
Re: Art. 24 ust. 2 a
Art. 24 ust 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych brzmi:
" Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności. "
Na marginesie z ciekawości zapytam, czy z artykułem 17 ust. 1b ww ustawy też masz te same dylematy, czy z automatu odmowa pomimo, że SKO podaje prawidłową wykładnię tego przepisu, zgodną z kilkuletnią, ugruntowaną i jednolitą linią orzeczniczą sądów administracyjnych.
" Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności. "
Na marginesie z ciekawości zapytam, czy z artykułem 17 ust. 1b ww ustawy też masz te same dylematy, czy z automatu odmowa pomimo, że SKO podaje prawidłową wykładnię tego przepisu, zgodną z kilkuletnią, ugruntowaną i jednolitą linią orzeczniczą sądów administracyjnych.
-----------
Krzysztof
Krzysztof

Oprócz Art. 24 ust. 2 a - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
dwóch rodziców na śp
Rodzinny Dom Dizecka a zasiłek pielęgnacyjny
gdzie we wniosku zaznacza się dodatek dla np.3 latka
uchylenie w trybie art. 155 kpa z mocą wsteczną SZO
czy nalezy się zas. dla bezrobotnych
wyrównanie śp, za 2 miesiące, gdy już nie spełnia warunków bo pracuje
jak liczyć uzysk, proszę o pomoc, PILNE !!!
Świadczenie opiekuńcze czy to uzysk
umowa dzierżawy
Jaka podstawa prawna na nowy okres zasiłkowy do zasiłków rodzinnych?
zerówka we wniosku i w systemie
policjant emeryt
Składka zdrowotna przy SP
powtót do pracy po urlopie wychowawczym
wezwanie
uzysk po zakończeniu urlopu wychowawczego