art. 240 ust. 3 - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 30 cze 2014, 13:07

wychowanka w listopadzie 2013r. miała zwiększoną rentę rodzinna o czym poinformowała PCPR dopiero w kwietniu 2014r. w maju 2014r. została jej uchylona decyzja przyznająca pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki i wydana decyzja ustalająca kwotę nienależnie pobranego świadczenia pieniężnego. W czerwcu 2014r. Petentka złożyła wniosek o przyznanie pomocy na nowych zasadach. proszę o pomoc od kiedy przyznać W/w pomoc na kontynuowanie nauki.
pcpr

Napisano: 01 lip 2014, 10:23

trudna sprawa. i nie jestem pewna czy to co napiszę to na pewno prawda. trzeba się zwrócić do prawnika.. przede wszystkim wychowanek nabywa prawo do pomocy.. czyli raczej wniosek nie jest potrzebny.. i chyba ja bym zrobiła to tak. uchyliłabym od kwietnia, ustaliła nienależnie pobrane, ale i od kwietnia przyznałabym pomoc na podst. 240 ust. 3. to dopiero zaczeliscie myśleć jak ona złożyła wniosek? jeśli myślicie, ze jest potrzebny to trzeba jej było powiedzieć żeby pisał od razu. ale ja myślę, że nie jest potrzebny. może inni się wypowiedzą??
Dora11

Napisano: 09 lip 2014, 22:35

Ja nie wiem, o jakim nienależnie pobranym świadczeniu mówimy. Ja bym cały czas wypłacała pomoc, jeżeli spełnia warunki określone w ustawie o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej. Przecież gdyby strona poinformowała o podwyższeniu renty w listopadzie 2013r. nie naliczylibyście jej świadczenia nienależnie pobranego, tylko uchylilibyście jej pomoc a następnie przyznali od listopada 2013r. ponownie świadczenie. Więc o jakim nienależnie pobranym świadczeniu mówicie. Ustawodawcy chodziło o równe szanse starych i nowych wychowanków, czyli udzielanie pomocy bez względu na sytuację dochodową (tylko trzeba uważać rodzina zastępcza spokrewniona min 3 lata w opiece zastępczej).
Dyśka

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x