art. 27 ust 2 ojciec wyprowadził się
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
art. 27 ust 2 ojciec wyprowadził się
Konkubinat dwoje wspólnych dzieci, mieszkanie własność Pani, świadczenia rodzinne i 500 plus na Pana. W połowie sierpnia niebieska karta, przemoc, Pan wyrzucony z domu, mieszka w aucie nie oddaje pieniędzy dla dzieci. Pani zgłasza tą sytuację Pan dwa dni poźniej wezwany wyjaśnia że to chwilowy kryzys i na pewno tam wróci a dzieciom będzie kupował potrzebne rzeczy i przedstawi rachunki. Asystent rodziny i pracownik socjalny potwierdzają ze tam nie mieszka i nie daje pieniędzy. Wywiad była próba pod wskazanym przez niego adresem Pan stał koło bloku nie został wpuszczony do domu. Umówił się w OPS na wywiad w biurze. nie pojawił się. Czy mogę wysłać zawiadomienie że dec. będzie uchylona a potem ją uchylić bo on nie odbierze będe mieć podwójnie awizowane czyli doręczone. Ona złoży wniosek pod koniec września.
- heiland
- Administrator
- Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
- Kontakt:
Re: art. 27 ust 2 ojciec wyprowadził się
Nie lubię tego robić ale niech będzie. Za to chyba zimne piwo się należy
P.S. miałem jeszcze wszczęcie do tej sprawy ale jego wersja elektroniczna gdzieś mi znikła a z teczki nie chce mi się spisywać.
DECYZJA

P.S. miałem jeszcze wszczęcie do tej sprawy ale jego wersja elektroniczna gdzieś mi znikła a z teczki nie chce mi się spisywać.
DECYZJA
ORZEKAM
uchylić od dnia _ r. decyzję nr OPS._ z dnia _ r., dotyczącą zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego przyznanych Panu _ na dzieci: _.
UZASADNIENIE
W dniu _ r. do tutejszego ośrodka wpłynęła informacja wg której Pan _ nie sprawuje faktycznej opieki nad dziećmi: _ w związku z ich przebywaniem pod opieką matki Pani _.
W związku z powyższym w dniu _ r. wszczęto postępowanie administracyjne z urzędu w sprawie uchylenia decyzji z dnia _, znak: OPS._ przyznającej prawo do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego dla Pana _ na dzieci: _.
Natomiast dnia _ skierowano wniosek do Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w _ o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego w związku z w/w wszczętym postępowaniem administracyjnym z urzędu w celu ustalenia kto faktycznie sprawuje opiekę nad małoletnimi dziećmi.
Dnia _ r. w odpowiedzi na w/w wniosek otrzymano kwestionariusz rodzinnego wywiadu środowiskowego przeprowadzonego przez pracownika socjalnego tutejszego ośrodka u matki Pani _ w dniu _ r. z którego wynika, że małoletnie dzieci: _ przebywają pod faktyczną opieką matki Pani _.
Zgodnie z art. 27 ust. 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2016 r., poz. 1518 z późn. zm.) który stanowi, że jeżeli dziecko nie pozostaje we wspólnym gospodarstwie domowym z obojgiem rodziców, świadczenia rodzinne wypłaca się temu z rodziców, pod którego opieką dziecko się znajduje należy uchylić od dnia _ r. decyzję nr OPS._ z dnia _ r., dotyczącą zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego przyznanych Panu _ na dzieci: _ na podstawie art. 32 ust. 1. ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2016 r., poz. 1518 z późn. zm.) który stanowi, że organ właściwy oraz marszałek województwa mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.
Mając powyższe na uwadze orzeczono jak w sentencji.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dzięki my też miałyśmy taki plan właśnie tak to zrobić. Zadzwoniłam do swojego LUW a oni mi powiedzieli że tylko mogę pójść w marnotrawienie i dać w talonie wrzesień i październik. Średnio mi to pasuje wolę opcję Twoją.
-
- Praktykant
- Kontakt:
No i piwo się należy na maksa:)
- heiland
- Administrator
- Kontakt:
Nie ma za co. Aby zimne było. Adres wyślę CI na PW 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracą
- Kontakt:
czy jeżeli petent nie odebrał listu i przyszedł zwrot z poczty to czy jak przyjdzie osobiście to mogę mu dać tą decyzję?
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
oczywiście, ze tak
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
OCZYWIŚCIE? Moim zdaniem nie bardzo. Termin doręczenia musi być liczony zgodnie z kpa.~o~ pisze:oczywiście, ze tak
Sugerowałbym raczej wydanie stronie odpisu decyzji.art. 44 § 4 kpa Doręczenie uważa się za dokonane z upływem ostatniego dnia okresu, o którym mowa w § 1, a pismo pozostawia się w aktach sprawy.
Art. 73. § 1. Strona ma prawo wglądu w akta sprawy, sporządzania z nich notatek, kopii lub odpisów. Prawo to przysługuje również po zakończeniu postępowania.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne
- Kontakt:
decyzja całkiem ładna, ale z tego co wiem uchyla się decyzję od dnia TYLKO w przypadku koordynacji, natomiast w tym przypadku uchyliłabym decyzję w całości, a w uzasadnieniu napisałabym, że świadczenia nie przysługują od dnia... Może się mylę? 

- heiland
- Administrator
- Kontakt:
To na szybko robione z naporem na mnie osób z "góry" więc jest jak jest 

Oprócz art. 27 ust 2 ojciec wyprowadził się - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
czy musi zwrócić samotne wychowywanie?
Alimenty płacone na dziecko przed zawarciem związku małżeńsk
OD KIEDY USTALIĆ PRAWO DO ZASIŁKU PIELĘGNACYJNEGO
rodzicielskie dla rodziny zastępczej kto płaci?
Dobrowolne alimenty? - wliczacie do dochodu?
rosjanka, becikowe i pobyt czasowy
empatia - brak kwoty zwrotu w weryfikacji z ministerstwa
śmierć dziecka, jakich dokumentó wymagać
zasiłek pielęgnacyjny - decyzja
utrata świadczenia rodzicielskiego
Polak mieszkający w Niemczech
wyrównanie renty od września 2016
św pielęgnacyjne- koordynacja
nienależnie pobrany zasiłek pielęgnacyjny przez inną osobę
rodzina zastępcza, czy przysługuje zasiłek rodzinny ???
dochód utracony z działalnosci gospodarczej