Witam,
mylnie przeliczyłam dochód rodziny, przyznałam zasiłek rodzinny z wyliczeniem mechanizmu złotówka za złotówkę od 01.02.2025.
Art. 31. Jeżeli odmowa przyznania świadczeń rodzinnych lub ustalenie ich wysokości były następstwem błędu podmiotu realizującego zadania w zakresie świadczeń rodzinnych, wypłata świadczeń rodzinnych może nastąpić za 3 lata wstecz, licząc od dnia zawiadomienia o popełnieniu błędu lub dnia wydania decyzji prostującej błąd z urzędu.
Co należy wpisać w sentencji decyzji ? w podstawie powołać się na art 155 kpa? czy mogę poprosić o podzielenie się wzorem ww decyzji.
art. 31 śr
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: SR,FA,CP, DO i wszelkie programy rządowe.
- Kontakt:
Re: art. 31 śr
W mojej ocenie ten artykuł ma zastosowanie do sytuacji, gdy kwota do wypłaty powinna byc wyższa niż ta, którą Pani ustaliła. Wowczas mozemy mowic o spłacie.Jaka jest sytuacja?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Przyznałam świadczenie z zastosowaniem wyliczeń złotówka za złotówkę, natomiast wnioskodawca kwalifikuje się z pełnej wysokości- błąd pracownika, źle doliczyłam alimenty.@Kiki8074 pisze: 05 maja 2025, 9:18 W mojej ocenie ten artykuł ma zastosowanie do sytuacji, gdy kwota do wypłaty powinna byc wyższa niż ta, którą Pani ustaliła. Wowczas mozemy mowic o spłacie.Jaka jest sytuacja?
Czy w w/w sytuacji mogę zastosować art. 31 ustawy o śr?w pouczeniu powinnam powołać również art. 155 kpa? świadczenia błędnie przyznałam od listopada 2024 r. czy mogę wypłacić różnicę za ww okres?
Nie miałam jeszcze takiej sytuacji i nie wiem jak wygląda prawidłowe postępowanie
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
31 dotyczy tylko wypłaty a nie trybu zmiany decyzji, decyzję sobie normalnie zmieniasz ze 155 kpa, za zgodą strony, niech coś tam napisze
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
No ale wstecz nie zmieni na 155 kpa. Z postu wynika, że świadczenia są od samego początku źle przyznane zatem mamy naruszenie przepisów i decyzję trzeba wysłać o unieważnienie.Tom. pisze: 05 maja 2025, 11:52 31 dotyczy tylko wypłaty a nie trybu zmiany decyzji, decyzję sobie normalnie zmieniasz ze 155 kpa, za zgodą strony, niech coś tam napisze
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
zdania w doktrynie są podzielone

w moim kolegium obecnie rządzi teza "na korzyść można wszystko, nawet wstecz"

-
- Starszy referent
- Kontakt:
Dziękuje za pomoc 

Oprócz art. 31 śr - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
ZASIŁEK PIELĘGNACYJUNY ODWOŁANIE OD ORZECZENIA