art. 32a ust. 1 ustawy z dnia 7 października 2022 r. o dodatku elektrycznym - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 25 mar 2023, 13:12

W przypadku posiadania informacji wskazujących, że osoba, która nie złożyła wniosku o wypłatę dodatku elektrycznego, spełnia warunki jego przyznania wynikające z ustawy, wójt, burmistrz albo prezydent może przeprowadzić wywiad środowiskowy w celu ustalenia prawa do tego dodatku. W takim przypadku organ ten przyznaje dodatek w drodze decyzji administracyjnej z urzędu, bez konieczności składania wniosku oraz bez składania odpowiedniej deklaracji, dokonuje wpisu źródła ciepła do centralnej ewidencji emisyjności budynków, jeżeli źródło nie było wcześniej zgłoszone do tej ewidencji. Przepisy art. 34 stosuje się.

W związku z powyższym zapisem-mam pytanie, otóż:
Wnioskodawczyni złożyła wniosek o dodatek elektryczny-teraz okazało się że umowa z Tauronem jest spisana z mężem, także jej wydam decyzję odmowną.

I teraz mam pytanie, powyższy zapis art. 32a ustawy mówi, że możemy przeprowadzić wywiad, jak strona nie złożyła wniosku o dodatek elektryczny i na podstawie decyzji przyznać dodatek, nie ma tam wskazanego terminu-kiedy ma być przeprowadzony wywiad-wnioski się składało do 1 lutego, wypłata ma nastąpić do 31 marca 2023, czy teraz mogę przeprowadzić wywiad i przyznać dodatek jak się okaże że strona spełnia warunki (mąż ma umowę, w Ceeb jest zgłoszone źródło ogrzewania) czy jednak ten wywiad powinien zostać przeprowadzony do 1 lutego 2023 i już jest za późno??
Proszę o pomoc,
z góry dziękuję
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 25 mar 2023, 18:05

Tak, możesz w ten sposób postąpić i przyznać ten dodatek z urzędu nawet po 1 lutego 2023.
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 25 mar 2023, 18:15

Bardzo dziękuję za pomoc;) pozdrawiam gorąco:)
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem