refundacja vat opłata za fakturę - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 mar 2023, 9:28

Wnioskodawca dołączył do wniosku o refundację vat fakturę opłaconą przez kogoś innego, nawet nie ze składu rodziny.
Na webinarze mówili, że jeśli faktura nie jest opłacona przez odbiorcę to odmowa.
Co o tym myślicie?
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2023, 11:14

Ważne jest na kogo jest wystawiona faktura (dane odbiorcy) i to czy jest opłacona. Ustawa nie precyzuje tego kto ma opłacić fakturę.
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 24 mar 2023, 12:42

Uzasadnienie do ustawy
"Aby ograniczyć wzrost kosztów dla odbiorców paliw gazowych w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach, zużywających paliwa gazowe do celów grzewczych, w projekcie ustawy zaproponowano mechanizm refundacji podatku od towarów i usług, poniesionego przez tych odbiorców za paliwa gazowe dostarczone w 2023 r., udokumentowane dokumentem potwierdzającym dostarczenie tych paliw do odbiorców"

Ustawa jasno mówi o refundacji VAT dla odbiorcy. To nie jest świadczenie pomocowe tylko zwrot poniesionego kosztu. Jaką on ma dostać refundację skoro nie on zapłacił za VAT ani nawet osoba z jego gospodarstwa ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 24 mar 2023, 12:47

idąc ta drogą to moje dziadki i teście pozbawione zwrotu bo mi płaca gotówką a ja im do pgnig przelewem albo kartą cisnę....

ważne, że opłacona, pośrednicy czy korporacyjni czy fizyczni nie mają dla mnie znaczenia ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 mar 2023, 13:04

u nas pełno takich emerytów co im listonosz przynosi emeryturę w gotówce, a dzieci lub wnuki opłacają im rachunki ze swoich kont bankowych, bo tak dla nich jest szybciej i wygodniej, także jak dla mnie to nie ma znaczenia kto opłaca
rainbow
Stażysta
Od: 27 cze 2017, 14:15
Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG

Napisano: 20 kwie 2023, 15:15

Wiem że już było ale trochę mnie to męczy. Na szkoleni mówili, że faktura powinna być opłacona przez osobę ze składu rodziny. Poradnik na stronie ministerstwa głosi takie coś: Odbiorca paliw gazowych to osoba, która jest wpisana w fakturze VAT i ma zawartą umowę na dostawę paliw gazowych (sprzedaży, kompleksową, rezerwową). Osoba, która opłaciła fakturę VAT i nie jest wskazana w tej fakturze jako odbiorca paliw gazowych nie może skutecznie złożyć wniosku o refundację podatku VAT.
I jak do tego podejść? Jak robicie?
asz
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: mydło i powidło

Napisano: 20 kwie 2023, 15:55

W poradniku chodzi o przypadek gdzie osoba opłacająca fakturę (dla przykładu - najemca) składa wniosek o refundację VAT. Refundacja się nie należy, bo wniosek musi złożyć odbiorca wskazany na fakturze. To kto opłacił fakturę nie ma natomiast znaczenia przy weryfikacji wniosku (tzn. ustawa tego nie precyzuje).
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 04 maja 2023, 7:27

Do poczytania. https://www.prawo.pl/samorzad/dodatek-d ... 19352.html

Na to wychodzi, że Ministerstwu to obojętne i @Tom miał rację.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x