Art 83 ,p 2 obligo? RZZW.

ODPOWIEDZ
~ren

Art 83 ,p 2 obligo? RZZW.

Post autor: ~ren »

witam.
bardzo proszę o kolejną interpretację , mam umowę na RZ Zawodową Wielodzietną , czy w związku z tym , art 83 ,p 2 jest obligo ?, czy muszę mieć zmienioną umowę na RDD ?
~ren

Re: Art 83 ,p 2 obligo? RZZW.

Jak mam rozumieć art 234 ?
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~Kasia »

Masz na przekształcenie 3 lata.
Kasia
~ren

tak , mam 3 lata na przekształceni i to czy będę mogła się przekształcić zależy od Starosty , moje pytanie brzmi , czy jako RZZ Wielodzietna bez przekształcenia( na dziś) , mogę składać wniosek art 83 ,i czy mnie dobra tego artykułu należą się obligatoryjnie , czy też nie?
~deda

Post autor: ~deda »

Zawodowa rodzina funkcjonuje do czasu wygaśnięcia umowy zawartej na dotychczasowych przepisach, max. 3 lata. Przed upływem tych 3 lat, a wiec w każdej chwili, starosta na wniosek rodziny wielodzietnej zawiera umowę o pełnienie rodziny zastępczej zawodowej lub rdd na warunkach obowiązujących w tej ustawie. W tedy masz prawo do świadczeń i dofinansowań jakie są w tej ustawie. Jako do rodziny zastępczej wielodzietnej stosuje się
przepisy dotychczasowe.jedyny wyjątek to to, iż wysokość wynagrodzenia, dodatków i świadczeń nie może być niższa niż dla rodziny zawodowej w nowej ustawie.
~karolcia

Post autor: ~karolcia »

Czyli co jak rodzina złoży wniosek o przekwalifikowanie na RDD to starosta ma obowiązek? ale w jakim czasie od złożenia wniosku i czy są jakieś standardy przy przekwalifikowaniu z wielodzietnej zawodowej na RDD?I jak w praktyce to wygląda.Były już gdzieś takie zmiany?
~deda

Post autor: ~deda »

u nas wielodzietna będzie się przekształcała, jeżeli złoży wniosek w lutym, a przed wypłatą świadczeń i wynagrodzenia to może od lutego lub od miesiąca następnego. Mam nadzieje się tak dogadać z rodzina żeby mieć czas spokojnie wszystko zmienić.
~borda

Post autor: ~borda »

czy są jakieś warunki jakie musi spełniać ZRZW abu móc przekształcić się w RDD, chodzi mi o metraż itp?
ODPOWIEDZ