Wywiad dla Sądu

~Tomasz

Wywiad dla Sądu

Post autor: ~Tomasz »

Sąd wystąpił z wnioskiem o przeprowadzenie wywiadu srodowiskowego u osoby, która pełnić będzie funkcję rodziny zastępczej. Kto robi ten wywiad: pracownik socjalny czy asystent?
~Iza

Re: Wywiad dla Sądu

Post autor: ~Iza »

organizator rodzinnej pieczy zastępczej czyli pracownik socjalny zatrudniony u organizatora
~Tomasz

Ael zgodnie z ustawą o pomocy społecznej pracownik nie może robić już tych wywiadów. Więc jestem w kropce bo nie wiem czy odpisac że nie mamy takiego prawa czy co zrobić
~Iza

pracownik socjalny zostaje u organizatora więc może zrobic ten wywiad
~Tomasz

Izo tylko że nie mam podstawy prawnej do tego azeby zlecić to prcownikowi socjalnemu. Tym bardziej że w ustawie o pieczy art. 76 ust. 2 pkt 2 mówi że zadaniem powiatu jest ustalenie predyspozycji. O wywiadzie w żadnej ustawie nie ma mowy.
~Iza

zerknij w art. 202 pkt. 4 Sąd przed umieszczeniem dziecka w rodzinnej zastepczej zasiega opinii m .in. właściwego organizatora rodzinnej pieczy zastępczej. Jesli pcpr jest organizatorem to wiadomo, że ma zarówno pracowników socjalnych jak i koordynatorów. Wiec jest tu dowolnośc kto to zrobi bo decyzuje organizator, tylko jest różnica w formie. Ja był zrobiła opinię tak jak mówi przepis i w piśmie przedwonim powołała się na ten przepis, że zgodnie z nim przesyłam opinie a na dokładkę napomkneła, że nie ma tu mowy o wywiadzie.
~A.R

Post autor: ~A.R »

ma mieć koordynatora o ilie jest kasa a pracownika socjaklnego może ale nie musi
~Tomasz

Więc jeżeli można wydać opinię to znowu może to zrobić tylko asystent rodziny - art. 15 ust. 1 pkt 17 - więc zatrudnić asystenta tylko dla zrobienia opini? Coraz bardziej to zagmatwane:)
~ela

Post autor: ~ela »

do opinii mam dołączyć zaświadczenia lekarskie kandydatów na rodzinę zastępczą tak życzy sąd i zastanawiam się czy mogą być od lekarza rodzinnego ., jestem pracownikiem socjalnym i nie mamy asystenta.pomóżcie?????
~A.R

Post autor: ~A.R »

a na co się Sąd powołuje? art 579² Ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej z dnia 9 czerwca 2011 r. (Dz. U. z 21 lipca 2011 Nr 149 poz. 887 z późn. zm.) tam jest mowa o organizatorze
ja robe to zgodnie z art 42.1
ODPOWIEDZ