AS MI B1 urządzenie jako sprzęt brajlowski

ODPOWIEDZ
pawcio416
Stażysta
Zajmuję się: środki PFRON
Kontakt:

AS MI B1 urządzenie jako sprzęt brajlowski

Post autor: pawcio416 »

Beneficjent chce wnioskować o urządzenie Auto-Lektor Braille firmy Harpo. Moim zdaniem to sprzęt elektroniczny a nie brajlowski ponieważ mimo że posiada wbudowaną klawiaturę z oznaczeniami brajlowskimi, to nie tworzy formy wypukłej jak to jest wyjaśnione w kierunkach. Ale mogę się mylić.Czy ktoś z was dofinansowywał do tego sprzętu? a jeżeli tak czy jako sprzęt elektroniczny czy urządzenie brajlowskie? A może ma jeszcze funkcje żeby zakwalifikować go do urządzeń brajlowskich.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: AS MI B1 urządzenie jako sprzęt brajlowski

Post autor: Tomasz1981 »

z tego co tu piszą:

https://www.harpo.com.pl/sklep/sprzet-d ... r-braille/

to jest to urządzenie czytające to co się zeskanuje, więc nie urządzenie brajlowskie.
pawcio416
Stażysta
Kontakt:

Też tak myślałem. Ale mam specyficzną osobę. Ona wie, że w innych PCPR-ach dają do tego jako sprzęt brajlowski, że jak połączy to z linijką brajlowską to będzie jako urządzenie brajlowskie w całości. itd, itp. I tak się z tym bujam co 5 lat.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

a jak z linijka da się podłączyć albo sprzedają jako całość, no to może wtedy tak
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Post autor: cpr3 »

W tej wersji do Auto-Lektora Braille dołączana jest klawiatura BraillePen z linijką brajlowską (wyświetlaczem brajlowskim)

czyli całość tworzy sprzęt brajlowski, zamienia druk na język brailla

natomiast ta wersja nie jest sprzętem brajlowskim Auto-Lektor Basic
https://www.harpo.com.pl/sklep/sprzet-d ... or-basic/
pawcio416
Stażysta
Kontakt:

Ale linijka jest dołączana więc sama w sobie stanowi sprzęt brajlowski a urządzenie dalej jest jako lektorskie. Bo idąc tym tokiem wystarczy, że do czegokolwiek dodadzą linijkę i całość można by uznać za sprzęt brajlowski. A tak być nie powinno. Urządzenie to urządzenie a nie zestaw.
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Post autor: cpr3 »

pawcio416 pisze: 11 mar 2022, 15:38 Ale linijka jest dołączana więc sama w sobie stanowi sprzęt brajlowski a urządzenie dalej jest jako lektorskie. Bo idąc tym tokiem wystarczy, że do czegokolwiek dodadzą linijkę i całość można by uznać za sprzęt brajlowski. A tak być nie powinno. Urządzenie to urządzenie a nie zestaw.
sama klawiatura BraillePen to koszt ok 5,5 tys. zł i w 100% jest urządzeniem brajlowskim
https://swiatprogramow.pl/braillepen-12 ... gKpBvD_BwE

Pytanie na co i na ile jest wniosek?
Bo jeżeli na ten zestaw to mieści się w limicie, a jeżeli wnioskodawca chce sprzęt komp. za 9 tys. zł + ten zestaw to najlepiej skontaktować się z PFRON i zapytać o interpretację.

Tylko kupując oddzielnie BraillePen 12 Touch klawiatura 5.499,00zł i ten Auto-Lektor Basic 8.499,00zł to wnioskodawca zapłaci 14000zł. więc korzystniej jest kupić to w zestawie.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

pawcio416 pisze: 11 mar 2022, 15:38 Ale linijka jest dołączana więc sama w sobie stanowi sprzęt brajlowski a urządzenie dalej jest jako lektorskie. Bo idąc tym tokiem wystarczy, że do czegokolwiek dodadzą linijkę i całość można by uznać za sprzęt brajlowski. A tak być nie powinno. Urządzenie to urządzenie a nie zestaw.
chyba mnie przekonałeś :)
ODPOWIEDZ