AS MI Obszar B Zad.1

Asia15
Stażysta
Zajmuję się: Aktywny samorząd
Kontakt:

AS MI Obszar B Zad.1

Post autor: Asia15 »

Czy przyznajecie dofinansowanie jednocześnie do zakupu laptopa, iPhone'a i smartwatcha?
MoKingSkills
Stażysta
Zajmuję się: pfron
Kontakt:

Re: AS MI Obszar B Zad.1

Post autor: MoKingSkills »

Tak, nie ma żadnych przeciwwskazań
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Zajmuję się: AS
Kontakt:

Post autor: MartuchaEm »

Ale że smartwatch też? :O
Asia15
Stażysta
Zajmuję się: Aktywny samorząd
Kontakt:

Post autor: Asia15 »

No właśnie największą wątpliwość mam do tego smartwatcha. Wnioskuje o niego osoba niewidoma i w uzasadnieniu napisała, że pozwala on na bezpieczne dokonywanie płatności i odbieranie połączeń bez używania iPhone'a, co jest ważne w miejscu publicznym, ponieważ chroni osobę niewidomą przed kradzieżą telefonu. Dodatkowo pozwala monitorować podstawowe parametry zdrowotne oraz po odpowiedniej konfiguracji powiadamia osobę bliską o upadku niewidomego.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

Asia15 pisze: 04 maja 2022, 9:15 Czy przyznajecie dofinansowanie jednocześnie do zakupu laptopa, iPhone'a i smartwatcha?
a ja dałem osobie na telefon i smartwacha, każde urządzenie sensownie było uzasadnione
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Kontakt:

Tomasz1981 pisze:
Asia15 pisze: 04 maja 2022, 9:15 Czy przyznajecie dofinansowanie jednocześnie do zakupu laptopa, iPhone'a i smartwatcha?
a ja dałem osobie na telefon i smartwacha, każde urządzenie sensownie było uzasadnione
Możesz powiedzieć jakie miałeś uzasadnienie? Faktem jest, że nie miałam jeszcze takiego wniosku ale może mi się trafić skoro Wy taki mieliście...
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

Sprzęt elektroniczny, o którego dofinansowanie zakupu złożyłem wniosek jest mi niezbędny do samodzielnego wykonywania wielu codziennych czynności, takich jak np. poruszanie się, robienie zakupów, korzystanie z komunikacji miejskiej. Jestem osobą słabowidzącą. Za moje problemy z widzeniem odpowiada zwyrodnienie plamki żółtej. Jest to schorzenie o charakterze postępującym, które niesie za sobą wiele następstw funkcjonalnych, które w bardzo dużym stopniu utrudniają mi codzienne funkcjonowanie. Nieostre widzenie oraz trudności z dostrzeżeniem czegokolwiek po zmroku skutkują posiadaniem przeze mnie dużych ograniczeń w samodzielnym poruszaniu się. Sprzęt elektroniczny, o który wnioskuję pomógłby mi chociaż w pewnym zakresie zmniejszyć konsekwencje wynikające z mojej niepełnosprawności.
Smartfon IPhone 13 Pro pomógłby mi zarówno w procesie samodzielnego poruszania się jak i w wykonywaniu wielu innych czynności życia codziennego. Urządzenia firmy Apple wyróżniają się na tle innych dostępnych na rynku sprzętów oferowanych przez pozostałych producentów. Od początkowych faz ich tworzenia zostały w nich uwzględnione kwestie dostępności dla osób z niepełnosprawnością. Szeroka gama udogodnień oferowanych przez system operacyjny IOS została w niego wbudowana. Dzięki temu nie ma konieczności pobierania zbyt dużej ilości dodatkowych aplikacji w celu podstawowej obsługi urządzenia. Jest to bardzo istotna cecha sprzętów oferowanych przez firmę Apple, ponieważ w konsekwencji system nie jest obciążony nadmierną ilością danych. W bezpośredni sposób przekłada się to na jego działanie. W związku z tym, mimo konieczności korzystania przez osoby niepełnosprawne ze znacznie większej ilości funkcji do podstawowej obsługi telefonu (w porównaniu do ilości funkcji, z których w tym celu korzystają osoby pełnosprawne) sprzęty firmy Apple działają płynnie, nie zawieszają się, mają długą żywotność, co skutkuje ich wysoką ceną. Kolejną zaletą systemu operacyjnego IOS jest możliwość zainstalowania na nim również dodatkowych aplikacji wspomagających, opracowanych specjalnie dla osób z niepełnosprawnością wzroku. Ich duża część nie jest w ogóle dostępna do pobrania na inne, tańsze urządzenia np. z systemem Android.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

Oprócz zalet związanych z działaniem systemu operacyjnego IOS, dostępnego na wszystkich urządzeniach Apple, model telefonu, o którego dofinansowanie zakupu wnioskuję - IPhone 13 Pro, został wyposażony w znacznie szersze możliwości systemu aparatów, co wyróżnia go spośród innych modeli smartfonów
oferowanych przez firmę Apple. Ma to dla mnie bardzo duże znaczenie ze względu na wykorzystywanie przeze mnie aparatu urządzenia w celu lokalizowania w przestrzeni obiektów, których nie jestem w stanie dostrzec za pomocą moich mocno ograniczonych możliwości wzrokowych. Aparat urządzenia oprócz pełnienia swojej standardowej funkcji jest również wykorzystywany przez system do obsługi udogodnień takich jak lupa systemowa. Wyjątkowo ważną innowacją w aparacie IPhona 13 Pro, w porównaniu do jego poprzednich wersji jest udoskonalony tryb nocny. Bardzo mi zależy na tej właściwości z powodu moich problemów z widzeniem po zmroku. Dobrej jakości tryb nocny ułatwiłby mi orientowanie się w przestrzeni przy słabym oświetleniu. Kolejną nową właściwością, która odróżnia ten model smartfona od jego poprzednich wersji jest wydajność baterii. Jest to szczególnie istotna cecha, ponieważ użytkowanie różnego rodzaju aplikacji oraz programów kompensujących moje braki wynikające z dysfunkcji narządu wzroku w znaczący sposób przyczynia się do szybszego rozładowywania baterii. Dlatego jej zwiększona wydajność w IPhonie 13 Pro jest dla mnie tak istotną cechą. Z tego względu zależy mi również na dofinansowaniu zakupu oryginalnego etui ochronnego z firmy Apple. Oryginalna obudowa umożliwia wykorzystanie funkcji ładowania indukcyjnego smartfona bez konieczności zdejmowania jej z niego. Dzięki temu telefon cały czas jest dobrze zabezpieczony. Nie jest to możliwe w przypadku nieoryginalnych etui, zaprojektowanych przez innych producentów. Bezproblemowy dostęp do Funkcji ładowania indukcyjnego jest dla mnie ważny, ponieważ takie ładowanie znacznie wydłuża żywotność baterii, w porównaniu z ładowaniem tradycyjnym.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

Kolejnym urządzeniem, o którego dofinansowanie zakupu zwracam się w ramach złożonego przeze mnie wniosku, jest smartwatch Apple Watch Series 7 w pełni kompatybilny z IPhonem. Jest to zegarek elektroniczny, który również w znaczący sposób pomógłby mi ograniczyć skutki mojej niepełnosprawności. Ten model zegarka spośród innych odróżnia wyposażenie go w największy w historii firmy wyświetlacz, dzięki czemu byłby dla mnie bardzo komfortowy w użytkowaniu. Smartwatch posiada funkcję GPS wzbogaconą o właściwość, która dla mnie, jako osoby słabowidzącej jest bardzo istotna. Model zegarka o, którego dofinansowanie zakupu wnioskuję generuje sygnały dotykowe (wibracje), w trakcie poruszania się z nawigacją. W związku z tym, podczas podążania wyznaczoną przez „Mapy” trasą nie trzeba jej kontrolować za pomocą wzroku. Stuknięcia sygnalizatora taktylnego dają informację o tym kiedy należy skręcić. Jest to niezwykłe udogodnienie dla osób posiadających problemy ze wzrokiem. Oprócz tego zależy mi również na funkcji wykrywania upadków, którą oferuje ten model zegarka. Posiadając niewielką kontrolę wzrokową otoczenia jestem dużo
bardziej narażony na różnego rodzaju zagrożenia. Funkcja wykrywania upadków sprawiłaby, że mógłbym poczuć się bezpieczniej, ponieważ podczas wykrycia poważnego upadku zegarek automatycznie wezwie służby ratownicze, a także poinformuje o tym zaufane kontakty.
Zwracam się również z prośbą o dofinansowanie kosztów szkolenia z zakresu obsługi zegarka. Jego system operacyjny jest mi znany, jednak ma on pewne nowe elementy i innowacje, których obsługa wymaga douczenia. Dzięki odbyciu odpowiedniego szkoleniu dostosowanego do moich możliwości i ograniczeń mógłbym w większym stopniu wykorzystywać jego funkcje.
Urządzeniem na, którego posiadaniu również bardzo mi zależy ze względu na specyfikę niepełnosprawności wzroku są słuchawki douszne Air Pods. W związku z moimi dużymi problemami z widzeniem, podczas korzystania z telefonu najczęściej obsługuje go za pomocą syntezy głosowej. Bywa to problematyczne w przestrzeni publicznej z uwagi na zgiełk i hałas uliczny. Słuchawki Air Pods, które są w pełni kompatybilne ze smartfonem IPhone pozwoliłyby mi na o wiele bardziej swobodne korzystanie z telefonu kiedy znajduje się na zewnątrz. Istotnym czynnikiem, który sprawia, że zależy mi na posiadaniu właśnie tego modelu słuchawek jest znacznie wydłużony czas pracy baterii na jednym ładowaniu, w porównaniu do innych wersji słuchawek bezprzewodowych. Ze względu na ich dużą eksploatację związaną z częstym zastępowaniem zmysłu wzroku - słuchem (obsługa smartfona, czytanie książek) jest to dla mnie bardzo ważna właściwość.
Ostatnim sprzętem, który w znaczący sposób ułatwiłby mi wykonywanie codziennych czynności jest urządzenie wielofunkcyjne (drukarka, skaner, xero). Dzięki możliwości przyłączenia urządzenia do sieci wifi można sparować je z udźwiękowionym tabletem. Pozwoliłoby mi to na jego samodzielną obsługę za pomocą syntezy mowy. Jest to dla mnie ważne, ponieważ z zawodu jestem masażystą, posiadam własną działalność gospodarczą, w związku z czym muszę prowadzić karty moich pacjentów. Urządzenie wielofunkcyjne, które otrzymałem w ramach poprzedniego projektu „Aktywny Samorząd”, w którym brałem udział jest już mocno zużyte i ulega częstym awariom. Nowy sprzęt w znaczący sposób poprawiłby komfort mojej pracy.
Bardzo proszę o pozytywne rozpatrzenie mojego wniosku.
Z wyrazami szacunku,
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Kontakt:

Wow... się wnioskodawca rozpisał! Dziękuję!
ODPOWIEDZ