B1 skrócenie karencji - spalony laptop.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Zajmuję się: AS
Kontakt:

B1 skrócenie karencji - spalony laptop.

Post autor: MartuchaEm »

Kochani, poradzi ktoś?
Mam wniosek na B1 - Pan dostał dofinansowanie w 2019 r. na laptopa a teraz mi złożył ponownie ( z prośbą o skrócenie okresu karencji) lecz do wniosku dołączył ekspertyzę z której wynika, iż jest spalona płyta główna, graficzna i tor. No i jest informacja, że na dzień dzisiejszy nie ma możliwości naprawy laptopa z braku części, płyta główna nie jest dostępna i że uszkodzenie było spowodowane przepięciem elektrycznym. Czy to mnie uprawnia do skrócenia okresu karencji? Pan pracuje na komputerze, jest grafikiem itd. ale z tej ekspertyzy to ja rozumiem, że jeśli zamówią tą kartę graficzną to naprawa będzie możliwa...
Wiem, że ten Pan nie chce wyłudzać kaski bo znam jego sytuację ale obawiam się, że chyba mam brak podstaw... Co myślicie? :|
Pcprnowa
Referent
Zajmuję się: PFRON
Kontakt:

Re: B1 skrócenie karencji - spalony laptop.

Post autor: Pcprnowa »

MartuchaEm pisze: 21 kwie 2022, 11:32 Kochani, poradzi ktoś?
Mam wniosek na B1 - Pan dostał dofinansowanie w 2019 r. na laptopa a teraz mi złożył ponownie ( z prośbą o skrócenie okresu karencji) lecz do wniosku dołączył ekspertyzę z której wynika, iż jest spalona płyta główna, graficzna i tor. No i jest informacja, że na dzień dzisiejszy nie ma możliwości naprawy laptopa z braku części, płyta główna nie jest dostępna i że uszkodzenie było spowodowane przepięciem elektrycznym. Czy to mnie uprawnia do skrócenia okresu karencji? Pan pracuje na komputerze, jest grafikiem itd. ale z tej ekspertyzy to ja rozumiem, że jeśli zamówią tą kartę graficzną to naprawa będzie możliwa...
Wiem, że ten Pan nie chce wyłudzać kaski bo znam jego sytuację ale obawiam się, że chyba mam brak podstaw... Co myślicie? :|
Jeśli brak części wynika z tego ze nie są one juz dostępne to myślę że można dać dof. Chyba ze to tylko kwestia zamówienia części i dłuższego poczekania na nie, wtedy niech sklada wniosek na naprawę sprzetu
MoKingSkills
Stażysta
Zajmuję się: pfron
Kontakt:

Post autor: MoKingSkills »

Myślę że można skrócić karencję, dlatego że zgodnie z treścią programu rozdz VI ust. 6 pkt 2 można podjąć decyzję o skróceniu wobec wnioskodawcy którego sprzęt uległ zniszczeniu w stopniu uniemożliwiającym użytkowanie i naprawę.

P.S. Jak nie działa płyta główna to żaden element laptopa nie będzie działał, nawet jak wymieni kartę graficzną bo to nic nie da.
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Kontakt:

No dobrze. A co ze starą umową? Rozwiązać? Jak to teraz zrobić... o przecież ona obowiązuje.
MoKingSkills
Stażysta
Zajmuję się: pfron
Kontakt:

Post autor: MoKingSkills »

Zależy jaka treść tej starej umowy. Ja bym pewnie rozwiązała ją za porozumieniem
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Kontakt:

Dziękuję Wam za pomoc. <3
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Post autor: cpr3 »

Mieliśmy podobna sytuację ale w innym obszarze.
Dodaliśmy w umowie § 1 ust. 2 kolejny punkt i tam napisaliśmy, że była wcześniejsza umowa a z powodu uszkodzenia/zniszczenia nie z winy wnioskodawcy skrócono karencję.
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Kontakt:

O! To jest sensowne rozwiązanie. Porozmawiam z naszą Panią mecenas. Ślicznie dziękuję! :)
ODPOWIEDZ