Kolejna zmiana w definicji. Tym razem "dysfunkcja narządu wzroku (w przypadku Obszaru B)"...
Po wyjaśnieniu pojęcia dodano: "przy czym osoby niepełnosprawne posiadające dysfunkcje narządu wzroku wymienione w lit. a i lit. b, są traktowane jak osoby niewidome;". Mam chłopaka ze stopniem znacznym 04-O, ale żeby uznać go jako osobę niewidomą, to nie wiem, na jakiej podstawie (nie wiem, czy lekarz specjalista na zaświadczeniu do wniosku zaznaczy opcję "niewidomy". Ale rozumiem, że w związku z tym może się starać o dofinansowanie w wysokości 20.000 zł, z czego na urządzenia brajlowskie 12.000 zł?
AS - Obszar B
Re: AS - Obszar B
Witam, przy znacznym stopniu i symbolu 04-O wystarczy orzeczenie o st. niepełnosprawności.
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
dokładnie, nie jest wymagane zaświadczenie lekarskie
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Hej,
w sumie obszarem B zajmuję się pierwszy raz, proszę o pomoc, wiem, że w warunkach dofinansowania do sprzętu elektronicznego beneficjentem jest osoba, która ma dysfunkcje obu kończyn górnych, ale mam dziecko, które ma sparaliżowaną całą prawą stronę, lewa ręka jest sprawna, czy coś z tym można zrobić czy kategorycznie wyklucza się go z dofinansowania.
w sumie obszarem B zajmuję się pierwszy raz, proszę o pomoc, wiem, że w warunkach dofinansowania do sprzętu elektronicznego beneficjentem jest osoba, która ma dysfunkcje obu kończyn górnych, ale mam dziecko, które ma sparaliżowaną całą prawą stronę, lewa ręka jest sprawna, czy coś z tym można zrobić czy kategorycznie wyklucza się go z dofinansowania.
ja bym nie przyznała, mowa jest o dwóch kończynach górnych. Trudno, będziesz mieć miekkie serce to po dupie podczas kontroli dostaniesz
Dokładnie, nie przyznajemy w takiej sytuacji. Wyraźnie jest mowa o dwóch kończynach górnych.
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
niech Ci złoży wniosek w likwidacji barier w komunikowaniu sięolo pisze:Hej,
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tak, myślałam, ale wolałam się dopytać, u nas cienko z kasą na bariery 

Oprócz AS - Obszar B - Stare tematy przeczytaj również:
PWRMR III
Składanie, podpisywanie umów w AS
dodatek wychowawczy dla rodzin zastępczych
Czy 500+ będzie miało wpływ na zawarte porozumienia
as moduł I