AS powtarzanie semestru - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 17 lis 2016, 11:41

Czy można dopłacić do czesnego jeśli osoba powtarza semestr z powodu niezaliczenia semestru (a nie z powodu stanu zdrowia)? wiem że dodatek w takiej sytuacji na pewno się nie należy, ale zastanawiam się nad czesnym, czy mam drążyć temat dlaczego nie zaliczyła semestru? jak myślicie?
lena8

Napisano: 17 lis 2016, 12:07

jeśli niezaliczenie semestru było spowodowane inną przyczyną niż stan zdrowia, to nie można mu ponownie dofinansować - mówi o tym pkt 14 ust.3 i 4 Kierunków
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 18 lis 2016, 8:49

Ja ten ustep czytam inaczej "wypłata dofinansowania w sytuacji powtarzania może nastąpić jeden raz w ciągu trwania nauki, chyba że kolejne powtarzanie semestru następuje z przyczyn niezależnych (stan zdrowia). Więc ja bym jednorazowo przyznała do czesnego.
kasia12

Napisano: 18 lis 2016, 8:52

kasia12 pisze:Ja ten ustep czytam inaczej "wypłata dofinansowania w sytuacji powtarzania może nastąpić jeden raz w ciągu trwania nauki, chyba że kolejne powtarzanie semestru następuje z przyczyn niezależnych (stan zdrowia). Więc ja bym jednorazowo przyznała do czesnego.
Też zastanawiam się nad właśnie taką interpretacją :)
Czyli, tradycyjnie - AS ;)
PCPR-T

Napisano: 18 lis 2016, 9:24

No właśnie dlatego mam dylemat. Z tych zapisów by wynikało, że jeżeli ktoś pierwszy raz powtarza semestr (obojętnie z jakiego powodu) to realizator decyduje czy mu przyznać dofinansowanie do czesnego (ust. 14 pkt 3 Kierunków), a jeżeli ponownie powtarza to można mu przyznać tylko jeśli powtarza z powodu stanu zdrowia, a nie z powodu niezadowalających wyników w nauce. Czy dobrze myślę? Czy jeżeli mamy pierwszy przypadek to Wnioskodawca powinien pisać jakieś wyjaśnienia? A tak na marginesie to w ust. 14 pkt 4 mogliby napisać że "powtórne powtarzanie semestru następuje z przyczyn od niego niezależnych np. stan zdrowia" i wszystko by było jasne.
lena8

Napisano: 18 lis 2016, 10:24

Ale jak się to wszystko czyta literalnie to dofinansować można powtarzanie semestru (pierwsze czy kolejne) tylko ze względu na stan zdrowia. A do decyzji realizatora należy czy uzna wyjaśnienia czy nie. Pewnie będzie trzeba zadzwonić do Warszawy.
lena8

Napisano: 18 lis 2016, 11:55

No dobrze ale cytujecie cały czas zapis z kierunków które się zmieniły. Inaczej teraz wygląda ust. 14. Nie może dostać dofinansowania jeśli powtarza z innych przyczyn niż stan zdrowia.
asa

Napisano: 18 lis 2016, 12:32

Racja druknęłam teks jednolity i masz rację
kasia12

Napisano: 18 lis 2016, 14:32

czyli? nie można?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 18 lis 2016, 14:59