AS - umowa - adres zamieszkania

ODPOWIEDZ
PCPR1

AS - umowa - adres zamieszkania

Post autor: PCPR1 »

Jaki adres w umowie mam wpisać, jeśli student mieszka w innym powiecie (bez meldunku, bez zamiaru pobytu stałego), ale zameldowany jest u nas i przyjeżdża tu na weekendy. Dodam, ze studiuje w jeszcze innej miejscowości? Pls, podpowiedzcie.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: AS - umowa - adres zamieszkania

Post autor: Tomasz1981 »

musi sie określić gdzie jest jego miejsce zamieszkania, ponieważ w Asie bierzemy je pod uwagę i jeśli jego miejscem zamieszkania jest inny powiat to tam powinien składać wniosek a nie u Ciebie!!!! (o tym jest napisane w treści programu rozdział X ust. 1)
PCPR1

Dzięki Tomasz. Widzę, że masz rewelacyjnie opanowaną treść ASa (a mnie ciągle on zaskakuje).
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

to są podstawy koleżanko :) te zapisy są takie same jak w zadaniach bieżących :P
PCPR1

Tylko dlaczego niektórzy pracownicy PCPR odsyłają takich wnioskodawców do mnie. Ten student za moją radą, w związku, że mieszka w innym powiecie, pracuje tam, poszedł do PCPR-u w tamtej miejscowości, a panie odesłały go do mnie, bo "przecież nie wiadomo, gdzie on będzie mieszkał za chwilę" i ponoć bezpieczniej będzie jeśli złoży tu skąd pochodzi.
natalia.xxx
Praktykant
Zajmuję się: AS/WTZ/WRR/SKRT
ePUAP/SEKAP
strona www
i inne dziwne rzeczy :P
Kontakt:

Post autor: natalia.xxx »

U nas podpisują oświadczenia jak jest problem z miejscem zamieszkania.

Zgodnie z art. 25 Kc ....

info z PFRON:

Zgodnie z rozdz. X ust. 1 pilotażowego programu "Aktywny Samorząd" Wiosek należy złożyć do samorządu powiatowego, który realizuje program na terenie samorządu powiatowego, właściwego dla miejsca zamieszkania Wnioskodawcy.

Poprzez miejsce zamieszkania należy rozumieć, zgodnie z normą kodeksu cywilnego (art. 25 KC) miejscowość, w której wnioskodawca przebywa z zamiarem stałego pobytu, będąca ośrodkiem życia codziennego wnioskodawcy, w którym skoncentrowane są jego plany życiowe (cechy ośrodka osobistych i majątkowych interesów); o miejscu zamieszkania nie decyduje jedynie fakt przebywania w określonym mieście, ale również zamiar stałego pobytu i chęć skoncentrowania swoich interesów życiowych w danym miejscu; można mieć tylko jedno miejsce zamieszkania.

W celu określenia miejsca zamieszkania konieczne jest ustalenie dwóch elementów. Pierwszy z nich ustala się, stwierdzając w jakiej miejscowości dana osoba przebywa, drugi zaś określa się poprzez stwierdzenie, czy przebywa tam z zamiarem stałego pobytu. Oba te elementy muszą wystąpić jednocześnie, przy czym wskazuje się, iż fizyczna nieobecność w danej miejscowości (np. ze względu na studia, odbywanie służby wojskowej) przez określony czas bez jednoczesnego zamiaru zmiany miejsca zamieszkania, nie powoduje utraty dotychczasowego miejsca pobytu. Zasadniczo, miejsce zamieszkania każda osoba fizyczna może obrać dowolne.
wszyscy jesteśmy wariatami tylko nie wszyscy jesteśmy zdiagnozowani
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

PCPR1 pisze:Tylko dlaczego niektórzy pracownicy PCPR odsyłają takich wnioskodawców do mnie. Ten student za moją radą, w związku, że mieszka w innym powiecie, pracuje tam, poszedł do PCPR-u w tamtej miejscowości, a panie odesłały go do mnie, bo "przecież nie wiadomo, gdzie on będzie mieszkał za chwilę" i ponoć bezpieczniej będzie jeśli złoży tu skąd pochodzi.
dlaczego? bo zawsze to dla nich jeden wniosek mniej; a jeśli taki pcpr/mopr jest miastem, gdzie jest kilka uniwersytetów to wiesz ile oni mają wniosków? setki :) a jak by przyjmowali jeszcze tych co mieszkają na terenie ich miasta na stancjach/wynajętych mieszkaniach to tych wniosków mieliby jeszcze więcej
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Post autor: cpr3 »

Czy prosicie o zaświadczenie czasowego pobytu u Was w powiecie?
Uchwała nr 71/2016 Zarządu Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych z dnia 7 grudnia 2016 r:
"h) § 8 otrzymuje brzmienie:
„§ 8 W sprawach nieuregulowanych w programie i przez PFRON w dokumentach obowiązujących w ramach realizacji programu, dotyczących trybu postępowania i zasad dofinansowania osób niepełnosprawnych, stosuje się odpowiednio przepisy określone w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25 czerwca 2002 r. w sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (tekst jednolity: Dz. U. z 2015 roku, poz. 926).”."
Co z miejscem zamieszkania, tak jak w algorytmie zaświadczenie o meldunku czasowym w naszym powiecie?
ODPOWIEDZ