Awans pracownika socjalnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 gru 2020, 16:14

Witam, czy ktoś pomoże jak to wygląda z awansem pracownika socjalnego po roku stażu i po 6 latach??
Dziękuję za pomoc
pracowniksocj
Praktykant
Od: 17 gru 2020, 16:10
Zajmuję się: pracownik socjalny GOPS

Napisano: 18 gru 2020, 10:39

szczegóły w
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 15 maja 2018 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych
III. Jednostki organizacyjne pomocy społecznej, centra integracji społecznej oraz jednostki organizacyjne wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej
Stanowiska kierownicze urzędnicze
4 Główny specjalista (po 5 lub 6 latach)
5 Starszy specjalista pracy socjalnej - koordynator (po 5 latach)
6 Starszy specjalista pracy socjalnej (po 5 latach)
22 Specjalista pracy socjalnej (po 3 latach)
23 Starszy pracownik socjalny(po 2 latach)
31 Pracownik socjalny
awans następuje na wniosek pracownika lub z inicjatywy pracodawcy, nie z automatu, wiem, że jest to różnie niektórzy dyrektorzy nie zmieniają stanowisk lub komu chcą
ops2020
Podinspektor
Od: 19 paź 2020, 14:41
Zajmuję się: Finanse

Napisano: 18 gru 2020, 11:47

Oprócz stażu wymagane są też kwalifikacje (studia i szkolenia specjalizacyjne) żeby awansować, np.:
- po 2 latach pracy i studiach na kierunku lub specjalności praca socjalna i/lub ukończenia specjalizacji I stopnia w zawodzie pracownik socjalny – specjalista pracy socjalnej,
- po 5 latach stażu i posiadaniu specjalizacji I stopnia lub po 5 latach pracy i ukończonych studiach na kierunku lub specjalności praca socjalna – starszy specjalista pracy socjalnej,
- po 2 latach stażu można zostać również starszym pracownikiem socjalnym (w zasadzie bez dodatkowych kwalifikacji).

Jednak – jak pisze ops2020 - mimo posiadanych kwalifikacji i stażu pracy - sam awans nie następuje automatycznie. Żadne przepisy nie nakazują awansowania pracownika na wyższe stanowisko, po uzyskaniu przez niego odpowiednich wymogów. Jest to wyłącznie dobra wola kierownika. Często również wiąże się to tylko ze zmianą pieczątki, bez dodatkowych gratyfikacji - zależnie od łaski kierownika/ dyrektora i zasobności danego OPS.

Rozporządzenie dot. specjalizacji w zawodzie: https://www.gov.pl/attachment/1ddfb0b3- ... 228fc72f4f
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 20 gru 2020, 23:06

Jak najlepiej awansować pracownika socjalnego.
Bashich
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 20 gru 2020, 22:56
Zajmuję się: PS

Napisano: 21 gru 2020, 9:17

ja 11 lat pracy i nadal pracownik socjalny, choć spełniam wszystko do starszego specjalisty pracy socjalnej :lol:
vini
Praktykant
Od: 11 paź 2018, 13:39
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 gru 2020, 15:26

vini pisze:
21 gru 2020, 9:17
ja 11 lat pracy i nadal pracownik socjalny, choć spełniam wszystko do starszego specjalisty pracy socjalnej :lol:
No właśnie tak to wygląda z tym awansem. Ja przez dłuższy czas byłem zbywany tym, że regulamin organizacyjny mojego ośrodka nie przewidywał stanowiska specjalisty...
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x