wydałam decyzje do dps dla somatycznie chorych, pcpr przysłał mi swoje stanowisko, że ta osoba powinna według nich być skierowana do dps dla uzależnionych, lekarz napisał o uzależnieniu ale nie napisał, ze do dps dla uzależnionych tylko dla somatycznych, żadnej innej informacji o przekazaniu papierów do innego pcpr, ani decyzji odmownej umieszczenia w dps dla somatycznie chorych z pcpr nie przysłali, przysłali tylko swoje stanowisko i nic więcej, co dalej, czekać, powinni chyba przesłać do innego pcpr albo wydać decyzję odmowną że nie umieszczą, żeby można było się odwołać, a tak to tylko stanowisko i nic więcej
PCPR musi wydać decyzję odmowną lub o umieszczeniu, albo wpisać na listę oczekujących. Inaczej tego nie może zakończyć.
W myśl art. 56 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej domy pomocy społecznej, dzielą się na określone typy domów w zależności od jednostki chorobowej osoby kierowanej. Jeśli jest zaświadczenie lekarskie, że ma iść do somatycznych to nikt tego nie podważy.
PCPR może bronić się, że nie zagwarantuje miarodajnej realizacji fachowej i kompleksowej diagnostyki i terapii zgodnie z§ 5 ust. 5, pkt 1) Rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012 r. w sprawie domów pomocy społecznej zapewnia dostęp do: „indywidualnych oraz grupowych zajęć terapeutycznych ze specjalistą psychoterapii uzależnień lub instruktorem terapii uzależnień lub osobą przeszkoloną w zakresie oddziaływań terapeutyczno-rehabilitacyjnych wobec osób uzależnionych od alkoholu” oraz pkt 3) w cyt. rozporządzenia „treningów umiejętności społecznych, służących utrzymywaniu abstynencji lub ograniczaniu spożywania alkoholu”.
Nie może jednak skończyć się na zwykłej pisemnej odpowiedzi, jeśli wysłaliście decyzję skierowania wraz z kompletem dokumentów zgodnie z rozporządzeniem. Postępowanie trzeba zakończyć decyzją lub zakwalifikować go na listę oczekujących zgodnie z ustawą pomocy społecznej.
Kierowanie należy do OPS i to na nich ciąży obowiązek znalezienia.
W przypadku gdy przewidywany termin oczekiwania na umieszczenie w domu pomocy społecznej danego typu zlokalizowanym najbliżej miejsca zamieszkania osoby kierowanej wynosi ponad 3miesiące, osobę, o której mowawust.1, kieruje się na jej wniosek do domu pomocy społecznej tego samego typu zlokalizowanego jak najbliżej miejsca zamieszkania osoby kierowanej, w którym przewidywany termin oczekiwania na umieszczenie jest krótszy niż 3miesiące
skoro skierowałam do dps na terenie tego pcpr, to ten pcpr coś powinien zrobić, albo decyzja o umieszczeniu, albo decyzja odmowna, albo według kpa dalej to załatwiać, chyba ich też obowiązuje kpa i właściwość miejscowa i także rzeczowa, poczekam co zrobią, jak się wypną to złożę skargę do sko i do wojewody na opieszałość i pozostawienie sprawy bez rozpoznania i narażanie klienta na zagrożenie jego życia, który ma postanowienie sądowe o umieszczeniu w dps na czas trwania rozprawy zasadniczej
PCPR za ciebie nie będzie szukał miejsca dla człowieka, nie jest to ich zadaniem.
Jeśli wystawiona jest decyzja o skierowaniu do dps somatycznie chorych (zakładając, że cała dokumentacja jest kompletna, w tym zaświadczenie lekarskie dla tego typu domu) i skierowane zostało to do PCPR, gdzie mają dps z tym typem domu to sprawa jest prosta. Mają trzy opcje: umieścić, odmówić, zakwalifikować w kolejkę jeśli nie mają miejsc. Nie będą wysyłać tego zgodnie z właściwością, bo nie ma tutaj takiej zasadności.
Zgodnie z KPA mają 30 dni od wpłynięcia dokumentów na załatwienie sprawy. Stanowisko, które przysłali nie kończy sprawy.
Co do dokumentów to nie powinnaś wysyłać oryginałów, raczej kopie za zgodność.
Właśnie jestem po skończeniu takiej sprawy, która ciągnęła się dość długo. U mnie z kolei PCPR odmówił przyjęcia klientki do dps dla osób w podeszłym wieku wskazując, ze według nich klientka powinna zostać umieszczona w pcpr dla osób chorych psychicznie (w wywiadzie lekarskim schizofrenia).
Jako OPS nie mogliśmy z tym nic zrobić, więc w imieniu klientki napisałam odwołanie od decyzji, a ona je podpisała i wysłała. SKO uchyliło decyzję wskazując, że PCPR nie jest organem kierującym i nie może podważać ustaleń i decyzji OPS "organ umieszczający związany jest decyzją organu kierującego". Jeżeli więc w opisanym wypadku w końcu wystawią decyzję odmowną, sugerowałabym odwołanie. Oczywiście zależy też jakie są ustalenia do wywiadu i jak wygląda dokumentacja. W moim przypadku na zaświadczeniu lekarz rodzinny wskazał oba typy domów, a dodatkowo wnioskowałam o opinie lekarza psychiatry czy klientka bezwzględnie wymaga dps dla psychicznie chorych, czy jej stan pozwala na funkcjonowanie w dps dla osób starszych.
I na koniec: nasz PCPR zawsze wymaga oryginałów dokumentów, nie jestem pewna skąd to wynika, ale tak już jest.