Babcia - rodzina zastępcza - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 sty 2024, 9:55

Hej, zgłosiła się do mnie Pani (babcia) o wyrobienie KDR dla wnuczka, którego jest rodziną zastępczą (matka ma ograniczone prawa rodz.). Pozostałe dzieci nie spełniają warunków KDR. Sprawdziłam w systemie i wnuczek ma wydaną KDR przy matce. Babcia nie ma kontaktu z córką i nie dostanie tej karty. Co zrobić z tą sprawą? Czy babcia w związku z orzeczeniem sądu może wyrobić duplikat? Czy dalej należy anulować kartę matce? Z góry dziękuję za pomoc :)
Magda12
Praktykant
Od: 12 kwie 2021, 13:01
Zajmuję się: ..

Napisano: 24 sty 2024, 15:33

Ponawiam :?
Magda12
Praktykant

Napisano: 25 sty 2024, 11:52

Magda12 pisze:
05 sty 2024, 9:55
Hej, zgłosiła się do mnie Pani (babcia) o wyrobienie KDR dla wnuczka, którego jest rodziną zastępczą (matka ma ograniczone prawa rodz.). Pozostałe dzieci nie spełniają warunków KDR. Sprawdziłam w systemie i wnuczek ma wydaną KDR przy matce. Babcia nie ma kontaktu z córką i nie dostanie tej karty. Co zrobić z tą sprawą? Czy babcia w związku z orzeczeniem sądu może wyrobić duplikat? Czy dalej należy anulować kartę matce? Z góry dziękuję za pomoc :)
Ja chyba w takiej sytuacji sprawdził jakie decyzje w imieniu tego dziecka może podejmować babcia, zgodnie z postanowieniem sądu. Jeżeli ma prawo decydować o sprawach istotnych w tym np wydanie paszportu, sprawy zdrowotne itp to na tej podstawie uznałbym, że może wnieść w imieniu wnuczka o wydanie duplikatu (szkoda by było, aby dziecko nie mogło korzystać z karty tylko dlatego że mama ma widzie misie i nie chce zwrócić karty. Co do matki to pytanie czy poza tym wnuczkiem jest jeszcze troje dzieci, w stosunku do których nie ograniczono praw. Zgodnie z art. 4 ust 3 ustawy o KDR
Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci. Także wszystko zależy od powyższego, i co ważne nie anulujesz karty a wszczynasz postępowanie w sprawie stwierdzenia utraty prawa, następnie decyzja, zwrot karty i jej unieważnienie (a nie anulowanie).

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 30 sty 2024, 9:39

Dziękuję bardzo :)
Magda12
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]