Ja chyba w takiej sytuacji sprawdził jakie decyzje w imieniu tego dziecka może podejmować babcia, zgodnie z postanowieniem sądu. Jeżeli ma prawo decydować o sprawach istotnych w tym np wydanie paszportu, sprawy zdrowotne itp to na tej podstawie uznałbym, że może wnieść w imieniu wnuczka o wydanie duplikatu (szkoda by było, aby dziecko nie mogło korzystać z karty tylko dlatego że mama ma widzie misie i nie chce zwrócić karty. Co do matki to pytanie czy poza tym wnuczkiem jest jeszcze troje dzieci, w stosunku do których nie ograniczono praw. Zgodnie z art. 4 ust 3 ustawy o KDRMagda12 pisze: ↑05 sty 2024, 9:55Hej, zgłosiła się do mnie Pani (babcia) o wyrobienie KDR dla wnuczka, którego jest rodziną zastępczą (matka ma ograniczone prawa rodz.). Pozostałe dzieci nie spełniają warunków KDR. Sprawdziłam w systemie i wnuczek ma wydaną KDR przy matce. Babcia nie ma kontaktu z córką i nie dostanie tej karty. Co zrobić z tą sprawą? Czy babcia w związku z orzeczeniem sądu może wyrobić duplikat? Czy dalej należy anulować kartę matce? Z góry dziękuję za pomoc![]()