Miałyśmy ostatnio przypadek rodziny z trójką wspólnych dzieci - związek nieformalny. Miałam wątpliwość, czy wnioskodawca (matka) może wpisać we wniosku ojca dzieci i odebrać jego kartę. Szukałam wytycznych, ale nic nie znalazłam, na infolinię ministerstwa przez kilka dni się nie dodzwoniłam... Wraz z Panią Kierownik doszłyśmy do wniosku, że obojgu rodzicom karty przysługują (wiadomo), a w ustawie jest napisane:
"1. Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek.
2. Członkami rodziny wielodzietnej są:
1) rodzic (rodzice) - przez którego rozumie się także rodzica (rodziców) zastępczych lub osobę (osoby) prowadzącą rodzinny dom dziecka;
2) małżonek rodzica;
3) dziecko..."
Nigdzie w ustawie nie ma zapisu: rodzice będący w związku małżeńskim.
Poza tym, wniosek zawiera oświadczenie wnioskodawcy:
"Oświadczam, że:
− powyższe dane są prawdziwe,
− jestem umocowany/umocowana do złożenia wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny lub wydanie duplikatu Karty Dużej
Rodziny oraz do odebrania Karty Dużej Rodziny lub duplikatu Karty Dużej Rodziny w imieniu członków rodziny wielodzietnej,
wskazanych w niniejszym wniosku"
Wobec powyższego Pani złożyła wniosek, na siebie, partnera i 3 dzieci.