bank nie ooda pieniędzy
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: niczym
- Kontakt:
bank nie ooda pieniędzy
miałam Pana który pobierał u nas zasiłek pielęgnacyjny, okazało się ze Pan zmarł a nasz ośrodek wypłacał wypłacał przez ponad 6 miesięcy wypłacał zasiłek na konto, zgodnie z ustawą napisałam do banku o zwrot kasy, bank mi odpisał, iż nie może zwrócić kasy ponieważ konto nie jest osoby zmarłej a kasa jest w dyspozycji posiadacza rachunku, CO W TAKIEJ SYTUACJI SKORO JA NIE WIEM KTO JEST POSIADACZEM RACHUNKU) WE WNIOSKU NIE MA OBOWIĄZKU WSKAZYWANIA POSIADACZA RACHUNKU
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: bank nie ooda pieniędzy
art.30a ust.2 Podmiot prowadzący rachunek płatniczy oraz bank i spółdzielcza kasa oszczędnościowo-kredytowa prowadzące rachunek inny niż płatniczy, a także wydawca instrumentu płatniczego są zwolnieni od wypłaty pełnej lub częściowej kwoty, o której mowa w ust. 1, jeżeli przed otrzymaniem wniosku organu właściwego dokonali z tych rachunków wypłat innym osobom i te wypłaty nie pozwalają zrealizować wniosku w całości lub części, oraz w terminie 30 dni od dnia otrzymania wniosku poinformują o tym ten organ, wraz ze wskazaniem osób, które pobrały wypłaty.
Mają ci wskazać kto pobrał kasę albo właściciela rachunku.
Jak dostanie dane osoby wraz z adresem to jedziesz NP z art.30 ust.2 pkt 5 Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.
Mają ci wskazać kto pobrał kasę albo właściciela rachunku.
Jak dostanie dane osoby wraz z adresem to jedziesz NP z art.30 ust.2 pkt 5 Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.
-
- Referent
- Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia
- Kontakt:
nie odpuszczajcie tematu, bank nie ma racji. oni powołują się na swoje prawo bankowe, które w takich sytuacjach w ogóle nie ma zastosowania.karola ops pisze: 10 kwie 2025, 12:23 miałam Pana który pobierał u nas zasiłek pielęgnacyjny, okazało się ze Pan zmarł a nasz ośrodek wypłacał wypłacał przez ponad 6 miesięcy wypłacał zasiłek na konto, zgodnie z ustawą napisałam do banku o zwrot kasy, bank mi odpisał, iż nie może zwrócić kasy ponieważ konto nie jest osoby zmarłej a kasa jest w dyspozycji posiadacza rachunku, CO W TAKIEJ SYTUACJI SKORO JA NIE WIEM KTO JEST POSIADACZEM RACHUNKU) WE WNIOSKU NIE MA OBOWIĄZKU WSKAZYWANIA POSIADACZA RACHUNKU
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Pan Wardach na szkoleniu powiedział, że jak Bank nie chce oddać to nic nie stoi na przeszkodzie aby na Bank wydać decyzję o zwrocie wraz z odsetkami
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
I myślisz, że bank nie zaskarży takiej decyzji a SKO jej nie uwali ? Poza tym ustawa o świadczeniach rodzinnych w art.30 mówi o osobach a nie instytucjach.Kalka pisze: 10 kwie 2025, 14:42 Pan Wardach na szkoleniu powiedział, że jak Bank nie chce oddać to nic nie stoi na przeszkodzie aby na Bank wydać decyzję o zwrocie wraz z odsetkami
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
gruboKalka pisze: 10 kwie 2025, 14:42 Pan Wardach na szkoleniu powiedział, że jak Bank nie chce oddać to nic nie stoi na przeszkodzie aby na Bank wydać decyzję o zwrocie wraz z odsetkami

- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Niestety miałem tą możliwość usłyszeć jak to mówił. Nawet mu głos nie zadrżał i był święcie przekonany w rację takiego bytu. Moja reakcja double facepalm, bo jeden był za mało, a dziewczyny się śmiały z mojej reakcji. Jeszcze jakby powiedział żeby wystawić na prezesa banku to byłby jeden facepalm. Miałem przez chwilę ochotę wejść z nim w polemikę ale zdałem sobie sprawę, że to byłoby bezcelowe. Szkolenie z nim nie było złe, gość starał się być rzeczowy (bo faktycznie urzędnicy potrafią robić absurdy) ale to co czasem gadał i jak sobie czasem przeczył, uffff... Odniosłem wrażenie że liczy się tylko jeden jego punkt widzenia i nie ma innego. Oprócz tego z bankiem najbardziej mi zapadło jak mówił, że go nie obchodzą orzeczenia WSA i NSA ,liczy się tylko ustawa, po czym przy jakimś przykładzie powoływał się na korzystny dla jego argumentacji wyrok WSA... Mindblow
Oprócz bank nie ooda pieniędzy - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Do kiedy przedłużenie
prosze o podpowiedz dot. świadczenia pielegnacyjnego
Sygnity - jak wprowadzić
Nie zwróciła kasy co dalej
zasiłek pielęgnacyjny a dziecko w rodzinie zastępczej
śp kontra śr
działalnośc zawieszona POMÓŻCIE
Odsetki od nienależnie pobranych śr
świadczenie pielegnacyjne
Problem z ujęciem składek społecznych z KRUS w sprawozdaniu
Łodwołanie, przedłużka i ŚP