Witam. Wierzycielka pobierała świadczenia z fa na dziecko od 2012r. Była w związku małżeńskim ze zobowiązanym do fa. W 2022r. zrezygnowała z funduszu, a nawet wystąpiła prawdopodobnie do Sądu o uchylenie wyroku o alimenty. Powód jest taki, że jej mąż jest w ZK i chce go oczyścić, żeby skrócili mu odsiadkę. W ub.roku przyszło pismo z prokuratury o ustalenie czy pobrane przez nią świadczenia z fa były nienależnie pobrane. Wezwałam ją, a ona oświadczyła mi na piśmie, że w czasie pobierania funduszu mąż przekazywał jej w każdym miesiącu kwotę ...., tytułem alimentów. Wystawiłam jej 9 decyzji nienależnie pobranych i zobowiązujących do zwrotu. Jeszcze nie uprawomocniły się, a już otrzymaliśmy dwa wnioski o umorzenie odsetek i rozłożenie należności głównej na raty. Wiem, że teraz powinnam ją wezwać i jakie oświadczenia powinna mi napisać i co powinna mi dostarczyć. Jeśli ktoś miał podobną sprawę to proszę o pomoc.
Nadmieniam, że to jest osoba młoda, nigdy nie pracująca, roszczeniowa i bardzo cwana.