strasznie urzędowa jesteś. dlaczego rodzice mają płacić za głupotę dłużnika?? No chyba że mają Bóg wie ile kasy. Jak mają emerytury to daj im święty spokój.
ale musze przeciez cos robic Wyobraź sobie kontrolę Dłużnik ma 60 tys długu od 10 lat ma śwuadczenia na swoje dzieci przez nas przelewane On nie jes moim dłuznikiem Nie mam więc ruchu z 60 tys zapłacil 23 zł I nic i żyje Prosze wszystkich ktorzy wniesli do sądu Jak to sie robi Uwierzcie mi jest mi tez żal rodziców ale nas będą rozliczac z tego.....
może KTOŚ z NAs wysyłał do sądu rodziców ??????? p r o s z ę Pan kierownik każe mi coś z nimi robić Musze .........wyczytal o zobowiązaniach dziadkow do alimentacji ...Przykro mi ja musze
Art. 7. 1. W sprawach o roszczenia alimentacyjne organ właściwy wierzyciela albo organ właściwy dłużnika mogą wytaczać powództwa na rzecz obywateli.
2. W postępowaniu przed sądem prowadzonym z powództwa organu właściwego wierzyciela lub organu właściwego dłużnika stosuje się do tych organów odpowiednio przepisy o udziale prokuratora w postępowaniu cywilnym.
Powiedz, że w związku z powyższym gminę będzie musiał reprezentować profesjonalny pełnomocnik, czyli prawnik, radca prawny, i to on powinien sporządzić wniosek do sądu. Jak gmina niema swojego prawnika to niech go wynajmą, co się wiąże z kosztami. Może wtedy Tobie odpuszczą. Ty możesz być ewentualnie świadkiem.
Polecam przytoczyć art. 87 Kodeksu postępowania cywilnego w związku z art. 31 ustawy o samorządzie gminnym.
dzięki serdecznościowe
Bo ja mam takich
1 dłuznikow za granicą ktorzy maja zaległości a ja nie znam ich adresu Znam adres ich rodziców
2.Są \"GDZIES w POlsce MSW pisze o ich adresie tam gdzie maja zameldowanie a ich tam nie ma
3 Sa tez tacy ktorzy nam dużo \"wiszą \" Zyli razem ze swoimi gl upimi żonami /sorki żony/ z tych alimentow Dzis im nie wypłacamy dzieci stare duże chlop na \"czarno \" pracuje -Pisze co jakiś czas do ich komorn8ika Komornik odpisuje że nic nie maja itp Czasem mam dość dłuzników i juz więcej nie napisze bo może byc to źle odebrane
my wzywamy 16 wybranych wierzycielek i zobaczymy czy się zgłoszą a jedną już mamy co wyraziła chęć zasądzenia alimentów od dziadków (z oświadczenia wynika że babka ma rentę a dziadek jeździ na Tirach i jakieś 7 tys. zarabia więc kandydat idealny ) synek oczywiście nie płaci
takie oświadczennie przygotowałem dla wierzycielek:
Jestem świadomy/a odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.
Oświadczam co następuje:
Zostałam poinformowana o możliwości wystąpienia przez ............. z powództwem o przyznanie alimentów od osób zobowiązanych w dalszej kolejności tj. od rodziców ojca mojego dziecka/moich dzieci:……………………………………………………………………………….. na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.
Zostałam również pouczona o możliwości złożenia do sądu pozwu o zmianę obowiązującego orzeczenia w sprawie alimentów (podwyższenie) albo o zasądzenie alimentów od osób zobowiązanych do alimentacji w dalszej kolejności.
I. Jestem/nie jestem zainteresowana złożeniem przez ........... ................powyższego pozwu i udzielę/nie udzielę informacji na temat sytuacji majątkowej, rodzinnej i zdrowotnej w/w osób.
………………………………..
data, imię, nazwisko
II. Ojciec dłużnika:
1. imię i nazwisko, wiek, stan cywilny:
………………………………………………………………………………………………………………………….…
2. adres (miejsce zamieszkania):
……………………………………………………………………………………………………………………….……
3. utrzymuje się z:
- jest zatrudniony/nie jest zatrudniony w:
…………………………………………………………………………………………………………………………….- pobiera świadczenia z ZUS (emerytura, renta)/nie pobiera świadczeń z ZUS,
- prowadzi działalność gospodarczą/nie prowadzi działalności gospodarczej:
………………………………………………………………………………………………………………………...…..
4. Jego sytuacja ekonomiczna kształtuje się: ……………………………………………………………………………..
5. Dochody osiąga na poziomie (około): ……………………………………………….……………………………...zł.
III. Matka dłużnika:
1. imię i nazwisko, wiek, stan cywilny:
…………………………………………………………………………………………………………………….………
2. adres (miejsce zamieszkania):
……………………………………………………………………………………………………………….……………
3. utrzymuje się z:
- jest zatrudniona/nie jest zatrudniona w:
…………………………………………………………………………………………………………………………….- pobiera świadczenia z ZUS (emerytura, renta)/nie pobiera świadczeń z ZUS,
- prowadzi działalność gospodarczą/nie prowadzi działalności gospodarczej:
…………………………………………………………………………………………………………………...………..
4. Jej sytuacja ekonomiczna kształtuje się: ……………………………...………………………………………………..
IV. Na Ich stan majątkowy składają się:
1. Nieruchomości (mieszkanie, dom, działka): …………………………………………………………………………...
………………………………………………………………….….……………………………………………………..2.Ruchomości (samochody, maszyny):………………………………………………………………………….………..
.……………………………………………………………………………………………………………………………3. Oszczędności: ……………………………………………………………………………………………………..…..
Ponadto oświadczam, że w/w dziadkowie nie pomagają mi finansowo, rzeczowo jak również nie sprawują opieki nad wnukami.
1. Moja sytuacja dochodowa: …………………………………………………………………………………………….
…..………………………………………………………………………………………………………………………..2. Moja sytuacja rodzinna: ………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………….3. Moja sytuacja zdrowotna: ……………………………………………………………………………………………...
……………………………………………………………………………………………………………………………4. Ponadto na mój stan majątkowy składają się (mieszkanie, dom, działki, samochody, oszczędności):……………………………………