bardzo proszę o pomom pilne zwrot prawa jazdy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 25 lut 2015, 15:59

:) ja jednak zastanowilabym sie jeszcze troche bardziej nad wymowa art.5 ust. 6 z naciskiem na pkt 2 w kontekscie art. 2 pkt 3;-) czy aby na pewno dluznik wobec ktorego nie jest prowadzona egzekucja alimentow - jest dluznikiem alimentacyjnym...,
jesli uznamy,ze jest dluznikiem alimentacyjnym bo ma zaleglosci z funduszu alimentacyjnego nie splacone - to wtedy wchodzi w rachube pkt 1 wymienionego uste[pu:) czyli ustanie przyczyny i wywiazywanie sie w w kazdym miesiacu ze zobowiazan alimentacyjnych - ale czy to znaczy,ze dluznik w kazdym miesiacu ma splacac zaleglosc z fa w kwocie minimu 50% ?:) ja mysle,ze razcej ma sie wywiazywac z zobowiazan wobec wierzyciela - czyli placic dzieciakowi alimenty i jesli je placi przez te 6 miesiecy i jest grzeczny:) wtedy moemy wnioskowac o zwrocenie mu prawka...
chociaz dla mnie blizej chyba jest do tego,zeby uznac ,ze dluznik, ktory jest dluzny tylko nam a wierzycielowi nic - nie jest dluznikiem alimentacyjnym:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2015, 16:16

przeciez wyrok ma ze ojciec alimenty ma mu placic a komorni egzekucji juz nie prowadzi a teraz jeszcze jedna pani powiedziala ze jak mam pismo ze alimenty zalegle i bierzace sa umozone to on nie jest dluznikiem i mozna mu zwrocic tak za frie ze oni tak robia
BATIE
Bastek
Referent
Od: 24 kwie 2014, 13:22
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2015, 12:01

tak sie zastanawiam, ze przeciez umorzenie sprawy u komornika nie powoduje ze ustaje obowiazek aliemntacyjny wiec dłuznik nadal ma zobowiązania alimentacyjne wobec dzieci i musi co miesiac grzecznie płacić zeby dzieciaki nie wrocily do komornika, a ustawa stanowi ze dłużnik poza tym ze ma byc zarejestrowany w PUP itp. to ma sie wywiazywac w minimum 50% z zobowiązań aliemtnacyjnych (nie podano ze ma to sie odbywac za posrednictwem komornika) a nie ze spałty FA i jesli ma dowody ze przez poł roku miesiac w miesiac im płacił te 50% alimentów to chyba wypełnia ten warunke. Co do bycia dłuznikem to według mnie jest nim tak długo jak długo posiada zadłuzenia wobec wszystkich wierzycieli w tym wobec Osrodka
yomica

Napisano: 26 lut 2015, 14:51

Zgadzam się z kb. Warunkiem uznania kogokolwiek za dłużnika alimentacyjnego jest bezskuteczność egzekucji w rozumieniu ustawy. Przy umorzeniu egzekucji alimentów zaległych i bieżących, facet traci przymiot dłużnika alimentacyjnego.
Komornik Skarbowy, o którym pisze elmer, nie prowadzi egzekucji alimentów, a świadczeń z FA, więc o bezskuteczności egzekucji nie może być tu mowy.
Brak bezskuteczności skutkuje oczywiscie brakiem prawa do świadczeń z FA, co z kolei powoduje zmianę kolejności zaspokajania roszczeń z art. 28 ust.1 na 28 ust. 2. Pierwszy zatem będzie wierzyciel, do wysokości zasądzonych miesięcznie świadczeń.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 13:15

czyli w tym wypadku syn:)
BATIE
Bastek
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 13:42

jak traci przymiot dłużnika to z BIG go też wyrzucacie?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 14:45

nie tak mi się wydaje że nie
BATIE
Bastek
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 14:47

przecież nie jest już dłużnikiem alimetnacyjnym :D
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 15:01

Nie przekonałeś mnie Elmer w kwestii zwrotu prawa jazdy.
Cele obu instytucji są odmienne.
Zatrzymanie prawa jazdy ma dyscyplinować dłużnika, zmusić go do współpracy z organem. Wobec utraty statusu dłużnika alimentacyjnego odpada cel.
Zgłoszenie w bigu ma wskazywać nierzetelnych kontrahentów w obrocie gospodarczym. Tu nie zmienia się nic, bo rozmawiamy o zobowiązaniach wobec skarbu państwa, a nie wierzyciela.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 15:16

definicja dłużnika (osoby, której zarówno zabieramy prawo jazdy jak i wpisujemy do BIG) jest ta sama.
Celu w tej ustawie wg mnie nie ma
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x